Koning bezoekt Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdagochtend 24 maart een werkbezoek aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Den Haag. De WRR viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan.

Het werkbezoek van de Koning vindt plaats voorafgaand aan de lustrumbijeenkomst van de WRR. De Koning gaat met raadsleden en wetenschappelijk medewerkers van de raad in gesprek over de totstandkoming van adviezen en verkenningen en over de samenwerking met universiteiten, organisaties binnen het kennis- en adviesstelsel en maatschappelijke partijen. De WRR publiceerde in de afgelopen jaren onder meer een adviesrapport over het belang van het ‘doenvermogen’ van burgers om op allerlei onderdelen van het leven in staat te zijn actief keuzes te maken. Ook verscheen een rapport over de voorbereiding op fundamentele veranderingen door de toepassingen van digitalisering en kunstmatige intelligentie, waaronder risico’s voor onze samenleving en democratie als cyberaanvallen en fake news.
Afsluitend spreekt de Koning met een aantal raadsleden over het werk van de raad in de afgelopen 50 jaar, over hoe de raad tot zijn werkprogramma komt en over actuele ontwikkelingen en trends. In dit gesprek wordt ook vooruitgeblikt op het lustrumsymposium. De centrale vraag van het symposium is waar wetenschappelijke beleidsadvisering aan dient te voldoen om invloed te hebben en betekenisvol te zijn.

De WRR heeft tot taak om de regering en het parlement wetenschappelijk en onafhankelijk advies te geven over de ontwikkelingen die de samenleving op de lange termijn kunnen beïnvloeden. De WRR wijst de regering op tegenstrijdigheden en verwachte knelpunten, formuleert probleemstellingen over grote beleidsvraagstukken en stelt beleidsalternatieven voor.

RVD, nr. 57