Koningin Máxima bezoekt ontvangstlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 16 maart in Amsterdam een bezoek gebracht aan een Humanitarian Service Point voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het Rode Kruis en de gemeente Amsterdam hebben in de RAI een doorstroomlocatie ingericht waar vluchtelingen worden ontvangen en waar hulpvragen van de Oekraïners worden geïnventariseerd. Vanuit de RAI krijgen de vluchtelingen een plek aangeboden waar ze de komende tijd kunnen verblijven.

Koningin Máxima sprak met medewerkers van het Rode Kruis en van de gemeente Amsterdam over het opstarten van de locatie en over de samenwerking met andere organisaties op het gebied van onder meer vervoer en informatievoorziening. In dit gesprek kwamen ook de rol van het Rode Kruis in Nederland en de hulpverlening in Oekraïne en de aangrenzende landen aan bod.

Tijdens een rondleiding is met vluchtelingen gesproken over de situatie in Oekraïne, hun reis naar Nederland en het contact met hun dierbaren die zijn achtergebleven. Vrijwilligers hebben tijdens de rondleiding verteld over hun inzet om de vluchtelingen een warm welkom te kunnen geven en over hun eerste ervaringen bij het servicepunt. Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met medewerkers van het Rode Kruis, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar koppelt. In dit afsluitende gesprek is toegelicht hoe alle initiatieven voor de opvang van vluchtelingen op elkaar worden afgestemd en wat de uitdagingen zijn bij de samenwerking tussen hulporganisaties, vrijwilligersorganisaties en particuliere initiatieven. Burgemeester Halsema van Amsterdam nam ook deel aan de gesprekken en de rondleiding.

Op donderdag 10 maart zijn in de RAI de eerste 200 Oekraïense vluchtelingen aangekomen. De vluchtelingen krijgen bij het Humanitarian Service Point de gelegenheid om bij te komen van hun reis naar Nederland, worden hier geregistreerd, krijgen een medische check en worden voorzien van eten en drinken. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de registratie van vluchtelingen, bij het uitdelen van maaltijden en bieden een luisterend oor.

RVD, nr. 74