Koning spreekt online met mensen met een kwetsbare gezondheid

Zijne Majesteit de Koning spreekt op woensdagochtend 13 april online met diverse mensen met een kwetsbare gezondheid. De gesprekken staan in het teken van de gevolgen van de afschaffing van de coronamaatregelen voor deze groep Nederlanders. Voor hen vormt de opening van de samenleving juist een beperking van hun vrijheid.

Sinds 23 maart zijn alle coronamaatregelen komen te vervallen en is de samenleving weer volledig open. Voor een groep van circa 100.000 mensen betekent deze opening een grotere bedreiging voor hun eigen gezondheid. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in verband met hun aandoening of beperking geen vaccinatie kunnen krijgen of bij wie een vaccin niet werkt. Ook betreft het mensen waarbij hun onderliggende aandoening zo ernstig kan opleven bij een coronabesmetting dat het levensbedreigend kan zijn. Dit geldt onder meer voor mensen met een auto-immuunziekte, astma, een luchtwegaandoening of mensen met oncologische aandoeningen of die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Veel van deze aandoeningen zijn onzichtbaar.

De Koning gaat met verschillende mensen die een kwetsbare gezondheid hebben in gesprek. In het eerste gesprek staat de typen aandoeningen en beperkingen en de mogelijkheden tot vaccineren centraal. Vervolgens wordt gesproken over hoe de buitenwereld omgaat met de kwetsbare gezondheid van de gespreksdeelnemers. In het laatste gesprek wordt ingegaan op de balans tussen meedoen in de maatschappij en risico’s voor de gezondheid vermijden. De gesprekken worden geleid door Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in). Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. Ze vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties. Ieder(in) is een koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische zieke. Er zijn ruim 230 organisaties bij Ieder(in) aangesloten.

RVD, nr. 105