Koningin Máxima bij World Economic Forum in Davos

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt op dinsdag 24 en woensdag 25 mei het World Economic Forum (WEF) in Davos. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Koningin Máxima heeft bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen, de private sector en internationale ontwikkelingsorganisaties. Ook neemt zij deel aan een aantal plenaire sessies. Het belangrijkste thema voor de gesprekken is de rol van digitale financiële diensten in het bevorderen van financiële gezondheid en economische ontwikkeling. De coronapandemie heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat mensen digitale toegang hebben tot financiële diensten. Daarnaast staan thema’s als inclusieve fintech en inclusieve groene financiering op de agenda. 

Dinsdag 24 mei spreekt Koningin Máxima bij het evenement ‘Financial Inclusion: Addressing the Largest Gaps’ over wat er nodig is om volledige financiële inclusie te bereiken en welke innovaties dit kunnen ondersteunen. Wereldwijd maken 1,7 miljard volwassenen nog geen gebruik van een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden. Het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren) bedrijven (Global Findex 2017). Bij de bijeenkomst van Mastercard, ‘Rules of the Road for the Digital Economy’, gaat Koningin Máxima in op de risico’s van algorithm biases. De Edison Alliance organiseert het evenement ‘Unlocking Capital at Scale for Digital Inclusion’ waar zij spreekt over de inzet van kapitaal uit de private sector om investeringen in de digitale economie te stimuleren.

Woensdag 25 mei is Koningin Máxima gastvrouw bij een overleg met het CEO Partnership for Economic Inclusion. Dit informele samenwerkingsverband van internationale bedrijven ontwikkelt projecten die bijdragen aan betere financiële diensten voor hun klanten, veelal kleine ondernemers. Bij een bijeenkomst van IDH-The Sustainable Trade Initiative spreekt Koningin Máxima over de rol van landbouwbedrijven om financiële diensten aan te bieden die passen bij de behoeften van kleine boeren en bijdragen aan hun financiële weerbaarheid. Het uiteindelijke doel is om een leefbaar inkomen te genereren. 

Koningin Máxima is als UNSGSA lid van de Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems en van de Steering Committee of the Digital Currency Governance Consortium van het WEF. Daarnaast is zij sinds 2021 lid van de Edison Alliance. Dit initiatief van het WEF richt zich op het bevorderen van digitale inclusie op de thema’s gezondheidszorg, financiële diensten en onderwijs. 

RVD, nr. 154