Staatsbezoek aan Oostenrijk

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen maandag 27 tot en met woensdag 29 juni op uitnodiging van bondspresident Alexander Van der Bellen een staatsbezoek aan de Republiek Oostenrijk. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken begeleidt het Koninklijk Paar.

Nederland en Oostenrijk zijn partners met uitstekende relaties op politiek, economisch en cultureel gebied, zowel bilateraal als binnen de Europese Unie (EU), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Verenigde Naties (VN). Het staatsbezoek benadrukt de sterke banden tussen de twee landen en geeft een impuls aan de betrekkingen. Het bezoek staat in het teken van duurzame mobiliteit, verbonden samenleving en culturele uitwisseling. 

Maandag 27 juni begint het staatsbezoek in Wenen met een welkomstceremonie op de Hofburg. In de middag wordt bij het Namenmonument in het Ostarrichipark een krans gelegd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Koninklijk Paar krijgt vervolgens een rondleiding door het monument dat de slachtoffers van de Holocaust herdenkt. Vervolgens brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan de burgemeester van Wenen, Michael Ludwig, en aan de vice-voorzitter van het Oostenrijkse parlement, Doris Bures. In de avond biedt bondspresident Van der Bellen het Koninklijk Paar een staatsbanket aan op Slot Belvedere. Dit museum zal begin volgend jaar in samenwerking met het Van Gogh Museum de tentoonstelling ‘Klimt. Inspired by Rodin, Van Gogh, Matisse’ presenteren. Tijdens het staatsbanket houden Koning Willem-Alexander en bondspresident Van der Bellen een tafelrede.

Het Koninklijk Paar start de tweede dag van het staatsbezoek samen met de bondspresident en zijn vrouw in cultureel centrum Brotfabrik. In deze voormalige fabriek wordt door middel van diverse projecten de sociale integratie gestimuleerd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gaan met vrijwilligers in gesprek over culturele uitwisseling en spreken met Oekraïense vluchtelingen over hun verblijf in Oostenrijk. Vervolgens bezoekt het Koninklijk Paar het Sonnwendviertel, een woonwijk die gericht is op toekomstbestendig bouwen en het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. Met de tram rijden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vervolgens terug naar de binnenstad. Hier komen tijdens een korte stadswandeling verschillende aspecten van de Weense en Oostenrijkse cultuur en de historische banden tussen Nederland en Oostenrijk aan bod. Zo worden de Nationalbibliothek en een traditioneel koffiehuis bezocht. Aansluitend ontvangt bondskanselier Karl Nehammer het Koninklijk Paar voor een lunch in het Naturhistorisches Museum. Later die dag is de ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap in Oostenrijk. In de avond biedt het Koninklijk Paar de bondspresident als dank voor de gastvrijheid een concert aan van het Nederlands Kamerkoor. Het koor brengt die avond in het Konzerthaus de wereldpremière van ‘Van Gogh in Me’, waarbij kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op muziek van hun tijdgenoten.

Woensdag 29 juni wordt het staatsbezoek afgesloten in Graz. Het Koninklijk Paar reist met de bondspresident en zijn echtgenote per trein naar deze tweede stad van Oostenrijk. Tijdens de reis vinden gesprekken plaats met de Oostenrijkse klimaatminister, Leonore Gewessler. In de ochtend bezoekt het Koninklijk Paar het bedrijf AVL. Tijdens een rondleiding en gesprekken met medewerkers en partnerbedrijven wordt ingegaan op verduurzaming van gemotoriseerd vervoer, innovaties in e-mobility, autonoom rijden, waterstof-toepassingen en batterijtechnologie. Na een bezoek aan de burgemeester van Graz, Elke Kahr, geeft de gouverneur van de deelstaat Stiermarken Hermann Schützenhöfer een lunch. Hierbij wordt aandacht besteed aan vrouwen in de bètawetenschappen. In de middag staat afsluitend het thema fietsbeleid centraal: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen een presentatie bij over de Radoffensive Graz, een fietsconcept voor de stad dat is gestoeld op Nederlandse expertise.

RVD, nr. 159