Koning aanwezig bij overdracht Monument Vossenbosch aan Molukse Gemeenschap in Wierden

Zijne Majesteit de Koning is vrijdagmiddag 1 juli aanwezig bij de ceremoniële overdracht van Monument Vossenbosch aan de Molukse Gemeenschap in Wierden.

Sinds begin jaren zestig heeft de gemeente Wierden in Overijssel een grote Molukse gemeenschap. Aanvankelijk werden zij gehuisvest in woonoord Vossenbosch. Na verloop van tijd verhuisden de inwoners onder meer naar Wierden en integreerden zij in de gemeenschap. Woonoord Vossenbosch werd in de jaren zeventig afgebroken. Stichting Monument Vossenbosch heeft als doel het levend en levendig houden van de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Wierden. Hiervoor is onder meer een speciaal verhalenboek gemaakt dat wordt gebruikt in het basisonderwijs in Wierden. Daarnaast staat er sinds 2021 een monument op de plek waar vroeger woonoord Vossenbosch gevestigd was. 

Het bezoek begint met een bijeenkomst in de Molukse kerk in Wierden. Naast muziek spreken mensen over de aankomst in Nederland, de opvang en het leven in woonoord Vossenbosch. Daarna wordt ingegaan op de integratie van de Molukse gemeenschap in Overijssel. Tot slot vertellen betrokkenen over hoe zij de geschiedenis van de Molukse gemeenschap levend houden. Aansluitend bezoekt Koning Willem-Alexander Monument Vossenbosch waar hij uitleg krijgt over de symboliek van het monument en de totstandkoming ervan. In aanwezigheid van de Koning draagt Stichting Monument Vossenbosch het monument symbolisch over aan de Molukse gemeenschap in Wierden. Vervolgens spreekt de Koning met diverse Molukkers van de eerste, tweede en derde generatie over hun ervaringen en gevoelens bij de tijd die zij doorbrachten in woonoord Vossenbosch, hun integratie en over de toekomst.

RVD, nr. 168