Koningin Máxima en minister Wiersma brengen werkbezoek in het kader van scholieren- en studentenwelzijn

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, en minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs hebben woensdagmiddag 22 juni een werkbezoek gebracht in het kader van scholierenwelzijn in het voortgezet onderwijs en studentenwelzijn in het middelbaar beroepsonderwijs. Het werkbezoek vond plaats op het Nova College in Beverwijk.

Scholieren en studenten zitten in een fase in hun leven waarin vaak veel gebeurt en verandert. Regelmatig worstelen zij met hun mentale gezondheid wat hun leerprestaties ook in de weg kan zitten. Eerder sprak Koningin Máxima op de Hogeschool Leiden over studentenwelzijn in het hoger en wetenschappelijk onderwijs.

Koningin Máxima en minister Wiersma spraken met diverse betrokkenen waaronder Gezonde School coördinatoren van het Nova College en het Kennemer College over hoe zij zich inzetten voor de mentale gezondheid van hun studenten en scholieren. Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl, zowel fysiek als mentaal, op school vanzelfsprekend te maken. Bij dit gesprek sloten ook leerlingen van het Kennemer College en studenten van het Nova College aan. Aansluitend namen Koningin Máxima en minister Wiersma deel aan een grote co-creatie sessie georganiseerd door de Gezonde Generatie. De Gezonde Generatie, een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen, heeft tot doel dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld. Momenteel wordt er gewerkt aan een gezamenlijk manifest waarin jongeren uitspreken wat zij in het onderwijs nodig hebben om mentaal gezond op te groeien. Aan de sessie namen bijna dertig jongeren deel die onder meer UNICEF, de Nederlandse Jeugdraad en Laks vertegenwoordigen. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over hoe landelijk wordt ingezet op meer structurele aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs.
 
Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

RVD, nr. 195