Prinses Beatrix aanwezig bij concert European Union Youth Orchestra

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdag 26 augustus aanwezig bij het concert van het European Union Youth Orchestra in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het is de dertigste keer dat het orkest met leden uit de hele Europese Unie in Het Concertgebouw optreedt. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het orkest.

Het 111-koppige orkest brengt onder leiding van dirigent Gianandrea Noseda de Nederlandse première van Nexus van de Britse componist Hannah Kendall (1984). Pianist Francesco Piemontesi soleert in Rachmaninoffs Rapsodie op een thema van Paganini. Afgesloten wordt met Stravinsky’s Le sacre du printemps. Het European Union Youth Orchestra (EUYO) is het jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1976 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten en solisten.

Het orkest bestaat uit meer dan honderd jongeren tussen de 16 en 26 jaar, waaronder zes Nederlandse musici. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 2.500 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten. Het concert van het European Union Youth Orchestra is onderdeel van de VriendenLoterij ZomerConcerten.

RVD, nr. 203