Koning neemt laatste deel Volledige Werken van Willem Frederik Hermans in ontvangst

Zijne Majesteit de Koning neemt op donderdagmiddag 1 september het laatste deel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans in ontvangst in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. De Koning sluit hiermee officieel het Willem Frederik Hermans-jaar af.

Het jubileumjaar werd vorig jaar geopend in dezelfde kerk met de onthulling van een schrijversteen door de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. De Koning nam als Prins van Oranje in 2005 reeds deel één van de Volledige Werken in ontvangst. Ruprecht Hermans, zoon van de schrijver, overhandigde dit deel en zal ook het laatste deel overhandigen. De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Marleen Dogterom, en voorzitter van het Willem Frederik Hermans Instituut (WFHi), Raymond Benders, begeleiden de ceremonie ter ere van de voltooiing van het 24-delige ‘literaire monument’. De Volledige Werken is een project van het WFHi, KNAW / Huygens ING en De Bezige Bij.

Schrijvers Heleen Debruyne en Peter Buwalda houden ieder een lofrede. De winnaars van de landelijke Willem Frederik Hermans-schrijfwedstrijd zijn ook aanwezig. Leerlingen van vmbo, havo en vwo hebben onder de titel 'Wat is een held?' een jaar lang een verhaal kunnen insturen. De drie jonge winnaars zullen geïnterviewd worden door Jacqueline Bel, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de VU.

In het kader van het Willem Frederik Hermans-jaar is er een breed scala aan activiteiten geweest door het hele land zoals tentoonstellingen en een symposium. Ook zijn er nog twee nieuwe boeken over W.F. Hermans in voorbereiding.

RVD, nr. 209