Koningin Máxima aanwezig bij HBSC-symposium "Jong in de 21e eeuw"

Hare Majesteit Koningin Máxima is woensdagochtend 14 september aanwezig bij het HBSC-symposium “Jong in de 21e eeuw” in Utrecht. De Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau presenteren tijdens dit symposium de resultaten van twintig jaar onderzoek (2001-2021) naar de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse schoolgaande jeugd.

Het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC-) onderzoek richt zich op sociale relaties, mentale gezondheid, middelengebruik, gezondheidsgedrag en seksualiteit van jongeren in Nederland. Het onderzoek maakt deel uit van een groot internationaal onderzoek en is het enige onderzoek dat op al deze gebieden laat zien in hoeverre de Nederlandse schoolgaande jeugd de afgelopen twintig jaar is veranderd en voor welke groepen dit met name geldt. 

Tijdens het symposium neemt Koningin Máxima het eerste exemplaar van het HBSC-onderzoeksrapport in ontvangst. Aansluitend spreekt zij met diverse betrokken onderzoekers en neemt zij deel aan een gesprek over de vertaling van de onderzoeksresultaten naar actiegerichte aanbevelingen voor beleid, onderwijs en zorg.

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

RVD, nr. 221