Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022 uit

Zijne Majesteit de Koning reikt woensdagochtend 21 september de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022 uit in Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn. 

Dit jaar zonden 286 kunstenaars werken in. De jury, onder leiding van Paula van den Bosch, koos daaruit de volgende genomineerden: Kenneth Aidoo, Bo Bosk, Abul Hisham, Minne Kersten, Julia Kiryanova, Ralf Kokke, Mila Lanfermeijer, Shani Leseman, Fang Mij, Dion Rosina, W Rossen, Eva Spierenburg, Sara van Vliet, Lotte Wieringa, Iriée Zamblé.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door opeenvolgende staatshoofden en Koning Willem-Alexander zet deze traditie sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. 
De tentoonstelling is geopend voor publiek van vrijdag 23 september tot en met zondag 23 oktober. Kijk voor de openingstijden en tickets op de website van Koninklijk Paleis Amsterdam.

RVD, nr. 225