Prinses Beatrix opent tentoonstelling De eeuw van Juliana

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent donderdagavond 13 oktober de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De Nieuwe Kerk presenteert deze tentoonstelling aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden.

Een van de verhalen in de tentoonstelling betreft de vriendschap tussen First Lady Eleanor Roosevelt en de toenmalige Prinses en latere Koningin Juliana. Kleindochter Anna Eleanor Roosevelt is als eregast aanwezig tijdens de opening en houdt een toespraak over haar grootmoeder en de vriendschap. Na de openingshandeling krijgt Prinses Beatrix een rondleiding door de tentoonstelling.

Op 6 september 1948 werd Juliana in De Nieuwe Kerk ingehuldigd. Het jubileum van de inhuldiging is de aanleiding om anno 2022 terug te blikken. De generatie die haar persoonlijk heeft meegemaakt ontmoet een generatie voor wie zij bovenal een historische figuur is. Samen kijken ze terug op haar leven. De tentoonstelling geeft context en beoogt een compleet en ook persoonlijk beeld te geven van de vorstin. Bijna tweehonderd objecten uit de Koninklijke Verzamelingen zijn te zien. De Koninklijke Verzamelingen dragen zorg voor erfgoed van het Huis Oranje-Nassau. Zij doen dit door de aan hen toevertrouwde collecties te bewaren, beheren, conserveren, bewerken, aan te vullen en toegankelijk te maken. 

De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen is te zien voor het publiek vanaf zaterdag 15 oktober tot en met maandag 10 april 2023.

RVD, nr. 238