Prinses Margriet opent tentoonstelling Juliana, Een eeuw in poppen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdagmiddag 28 oktober in Museum Hoeksche Waard in Heinenoord de tentoonstelling ‘Juliana, Een eeuw in poppen’. De tentoonstelling is tot stand gekomen door bruiklenen van de Koninklijke Verzamelingen.

Koningin Juliana heeft gedurende haar leven ruim zeshonderd poppen cadeau gekregen. In haar jeugd kreeg zij overwegend poppen met Nederlandse klederdracht. Later ontving zij ook poppen van internationale delegaties. De poppen staan symbool voor het land, de cultuur, het beroep of de vereniging van de schenker. De collectie weerspiegelt zodoende de maatschappelijke en historische ontwikkelingen over een periode van bijna een eeuw. Deze poppencollectie maakt onderdeel uit van de Koninklijke Verzamelingen. 

‘Juliana, Een eeuw in poppen’ toont circa zeventig van deze poppen, aangevuld met klederdrachten, klederdrachtpoppen en herdenkingsvoorwerpen gerelateerd aan Koningin Juliana uit de collectie van Museum Hoeksche Waard. De expositie toont de rijkdom en diversiteit van de klederdracht uit deze regio en is in samenwerking met musea in Goes en Sommelsdijk uitgebreid met kleding en poppen van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.

Prinses Margriet opent de tentoonstelling, volgt een rondleiding en krijgt een toelichting op de achtergrond van de poppen uit de regio Hoeksche Waard. Daarnaast spreekt zij met de curator en conservator en andere betrokkenen over de expositie.

RVD, nr. 256