Prinses Margriet heropent Verzetsmuseum Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heropent op donderdagmiddag 1 december het Verzetsmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling is geheel vernieuwd en volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Het Verzetsmuseum heeft de tentoonstellingsruimtes verbouwd, nieuwe historische inzichten over Nederland in de Tweede Wereldoorlog verwerkt en de link naar het heden sterker gelegd. De persoonlijke verhalen van inwoners van Nederland en de voormalige koloniën zijn in de expositie leidend. Zij bieden verschillende perspectieven op de bezetting en tonen de dilemma’s waarmee mensen te maken kregen. Het Verzetsmuseum is vanaf de heropening het eerste museum in Nederland dat volledig zelfstandig te bezoeken is door mensen met een visuele of auditieve beperking. Adviesgroepen met blinden en slechtzienden en met doven en slechthorenden hebben aan de ontwikkeling hiervan bijgedragen. Daarmee is de nieuwe vaste tentoonstelling interactiever, verhalender en inclusiever.
 
Prinses Margriet woont het openingsprogramma bij waarin de opzet van de nieuwe tentoonstelling wordt uitgelegd. Daarnaast is er een toelichting op de inclusieve benadering van het museum. Na de opening bezoekt Prinses Margriet samen met de directeur, de conservator en een visueel beperkte adviseur van het museum de tentoonstelling. Afsluitend gaat ze in gesprek met de samenstellers van de tentoonstelling, met de adviseurs voor inclusie en met nabestaanden van verzetsmensen.

RVD, nr. 292