Koningin Máxima bezoekt Sociale Kruidenier in Amsterdam

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de Sociale Kruidenier in De Ark in Amsterdam. De Sociale Kruidenier, een initiatief van de Protestantse Diaconie Amsterdam, is een supermarkt en ontmoetingsplek voor Amsterdammers met een krappe beurs. 

Bij de Sociale Kruidenier kunnen klanten van de Voedselbank Amsterdam non-food en lang houdbare producten kopen tegen een kleine prijs. Het is een aanvulling op de Voedselbank. Keuzevrijheid staat hierbij centraal: klanten kiezen zelf aan welke producten zij behoefte hebben. Daarnaast is de Sociale Kruidenier een ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie, een luisterend oor of laagdrempelig financieel advies. 

Het initiatief van de Protestantse Diaconie werkt vanuit de gedachte dat armoede alleen met een integrale aanpak en met medewerking van de persoon in armoede zélf aangepakt kan worden. De Sociale Kruidenier was deelnemer aan het programma Meedoen, samen uit de Armoede van het Oranje Fonds dat sociale projecten ondersteunde die mensen stap voor stap uit de armoede helpen. 

Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met de initiatiefnemers van de Diaconie en de gemeente Amsterdam, waaronder wethouder Marjolein Moorman, over het ontstaan van de Sociale Kruidenier, ontwikkelingen en toekomstplannen voor armoedebestrijding.  Na een bezoek aan de winkel van de Sociale Kruidenier sprak Koningin Máxima met de vrijwilligers en deelnemers/klanten over hun ervaringen.

RVD, nr. 309