Koningin Máxima brengt werkbezoek aan ontwerpers in Eindhoven

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op donderdagochtend 16 februari een werkbezoek aan ontwerpers in Eindhoven. Tijdens het bezoek staat centraal hoe een hecht netwerk van designers en creatieve broedplaatsen in Eindhoven bijdraagt aan de internationale positie van Nederlands design. Koningin Máxima gaat in gesprek met ontwerpers die zich voorbereiden op het presenteren van hun werk in Milaan komend voorjaar, als ook met ervaren ontwerpers en ondernemers die hun weg naar Milaan al gevonden hebben.

Onder andere door Philips en Design Academy Eindhoven is Eindhoven uitgegroeid tot een designstad. Inmiddels kent Eindhoven de jaarlijkse Dutch Design Week als internationaal podium voor Nederlandse ontwerpers en makers. Verspreid over de stad zijn er inmiddels meerdere creatieve broedplaatsen, vaak gevestigd op voormalige industrie- en bedrijventerreinen.

Koningin Máxima bezoekt eerst NUL ZES, een ontwerperscollectief en creatief laboratorium voor designers, architecten en onderzoekers, gevestigd op het terrein van een voormalige gasfabriek. Op het terrein is inmiddels met de bewoners een kleine woonwijk ontwikkeld, waar NUL ZES deel van uitmaakt. Koningin Máxima ontmoet er onder andere NUL ZES oprichter Renee Scheepers en ontwerpers Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers van studio Alissa+Nienke, die er hun materiaal- en vormonderzoek doen. A+N nam deel aan de Salone del Mobile in Milaan. Het gesprek gaat onder andere over de meerwaarde van multidisciplinair samenwerken om tot sterk ontwerp te komen en over de groei naar rendabel ondernemen.

Aansluitend bezoekt Koningin Máxima Home of Design Kazerne, een expositieruimte annex hotel- restaurant in het centrum van Eindhoven, gevestigd in een gerenoveerde marechausseekazerne. Door ontmoetingen, exposities en cross-over projecten biedt Kazerne een podium aan de creatieve industrie. Zij spreekt met initiatiefnemer en ontwerper Annemoon Geurts en met ontwerpers en vertegenwoordigers van bedrijven uit Eindhoven en omstreken die zich later dit jaar in Milaan zullen presenteren. In Kazerne wordt tot slot een deel getoond van de dubbelexpositie in samenwerking met Van Abbe Museum, waarin kunst en design worden samengebracht.

Koningin Máxima wordt tijdens het werkbezoek begeleid door de in Eindhoven gevestigde ontwerper en designscout Wisse Trooster. Hij is partner van het internationale designplatform Isola, dat ook in Milaan actief is.

RVD, nr. 7