Koning bij VN-waterconferentie en New York Water Week

Zijne Majesteit de Koning is dinsdag 21 en woensdag 22 maart in New York in het kader van de VN 2023 waterconferentie van de Verenigde Naties. In New York staat de gehele week het belang van water centraal.

Koning Willem-Alexander houdt op woensdag 22 maart een toespraak bij de opening van de VN-waterconferentie. Het Koninkrijk der Nederlanden organiseert deze conferentie samen met Republiek Tadzjikistan. Het is de eerste conferentie van de Verenigde Naties op het gebied van water in bijna 50 jaar. De conferentie moet bijdragen aan het behalen van de internationale afspraken op het gebied van water. Bijna elk land heeft een uitdaging op het gebied van water: te veel, te weinig of van slechte kwaliteit. Op de conferentie wordt daarom een zogenoemde Water Action Agenda gepresenteerd, waarin plannen en bijdragen staan van deelnemende landen, organisaties, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

Voorafgaand aan de opening zijn Koning Willem-Alexander en president Emomali Rahmon van Tadzjikistan op dinsdag 21 maart gastheer van een bijeenkomst voor alle delegatieleiders van landen die deelnemen aan de VN-waterconferentie. 

Naast de VN-waterconferentie, neemt de Koning ook deel aan enkele programmaonderdelen van de New York Water Week, georganiseerd door Nederland en New York City. De stad fungeert van 18 tot en met 24 maart als locatie om bewustzijn te vergroten, best practices onder de aandacht te brengen en innovatieve ideeën uit te wisselen om schoon en veilig water in de toekomst te kunnen garanderen.

RVD, nr. 37