Koningin Máxima bezoekt Koning Willem I Prijs-winnaar Maan Group

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdagmiddag 5 april een officieel werkbezoek aan Maan Group in Raalte. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van hotmelt coating, precisietechniek en (bio)polymeren. In 2022 heeft Maan Group de Koning Willem I Prijs gewonnen in de categorie MKB. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

Maan Group is ontstaan vanuit de lijm- en oppervlaktetechniek. Inmiddels biedt het bedrijf onderzoek, innovatie en technologie middels de drie specialisaties Maan Engineering, Maan Special Products en Maan Biobased Products. Het bedrijf ontwikkelt hotmelt coatingtechniek voor de panelen- en labelindustrie, complexe precisieverbindingen voor de hightechindustrie en duurzame, biologisch afbreekbare producten voor de tuinbouwsector. Voor de tuinbouw ontwikkelde Maan Group bijvoorbeeld Growcoon, een biologisch afbreekbare stek- en zaaiplug. De komende jaren focust het bedrijf op technologie voor de tuinbouwindustrie, vanwege de stijgende vraag naar duurzame producten binnen deze sector.

Koningin Máxima gaat met de directeur en de oprichters van het bedrijf in gesprek over de ambities en de toekomst van Maan Group, inclusief de betekenis van het bedrijf voor het innovatie- en ondernemersklimaat in de regio Salland. Daarnaast krijgt ze een toelichting op diverse marktontwikkelingen en innovaties die Maan Group tot stand brengt om markten te verduurzamen en slimmer te maken. Vervolgens bekijkt Koningin Máxima tijdens een rondleiding door het bedrijf onder meer een cleanroom, de productiehal en ruimtes waar nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Tot besluit vindt in haar aanwezigheid de presentatie plaats van Nygaia, een nieuw ontwikkeld biologisch afbreekbaar substraat, ofwel voedingsbodem.

De Koning Willem I Stichting is in 1958 op initiatief van De Nederlandsche Bank in het leven geroepen door een aantal aan het bedrijfsleven verbonden organisaties. Doel van de stichting is de nationale economie nieuwe impulsen te geven en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. De stichting wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Koning Willem I Prijs wordt tweejaarlijks toegekend in de categorieën grootbedrijf en midden- en kleinbedrijf. De Plaquette voor duurzaam ondernemerschap beloont daarnaast duurzame innovaties van kleine of grote organisaties.

RVD, nr. 71