Koning bezoekt innovatiecentra voor toepassing van fotonica

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdagochtend 20 april op de High Tech Campus in Eindhoven een werkbezoek aan Holst Centre en aan PhotonDelta. Het bezoek staat in het teken van de toepassing van wetenschappelijk onderzoek naar fotonica voor innovaties in onder meer medische diagnostiek, autonoom rijden en datacommunicatie.

Fotonica is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en materie. Data kunnen door het gebruik van fotonica met de snelheid van het licht worden verstuurd waardoor het energieverbruik afneemt en de efficiëntie toeneemt. Fotonische chips integreren fotonische functies in microchips. Dankzij fotonische chips wordt het mogelijk om kleinere, snellere en energiezuinige apparaten te ontwikkelen en innovaties te realiseren die bijdragen aan een gezonde en duurzame toekomst.
Holst Centre is een samenwerking tussen de onderzoekscentra imec en TNO. Onderzoekers uit verschillende disciplines ontwikkelen nieuwe technologie voor fotonische chips en het gebruik ervan in prototypen die bedrijven kunnen inzetten in hun productieproces en voor nieuwe producten. PhotonDelta is een ecosysteem van organisaties die samen op basis van fotonische chips oplossingen bedenken, ontwikkelen en maken. PhotonDelta ondersteunt het systeem door samenwerking tussen de betrokken partijen te stimuleren, financiering te bieden en ze te verbinden met de markt.

De Koning krijgt een rondleiding door het laboratorium van Holst Centre en woont demonstraties bij van de toepassing van fotonica in verschillende sectoren. Het werkbezoek wordt afgesloten bij PhotonDelta, waar de Koning in gesprek gaat met vertegenwoordigers van kennisinstellingen, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van bedrijven die voor de ontwikkeling van hun producten gebruik maken van fotonische chips. Er wordt onder andere gesproken over de keten van ontwerp tot eindproduct, over de kansen en uitdagingen voor de toekomst en over internationale samenwerking.  

Koningin Máxima bracht donderdag 16 februari 2023 een werkbezoek aan het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut, dat zich specialiseert in wetenschappelijk onderzoek naar onder andere fotonica.

RVD, nr. 73