Staatsbezoek president Frankrijk – programma

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de Republiek Frankrijk, Emmanuel Macron, dinsdag 11 en woensdag 12 april 2023 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Brigitte Macron.

Met de komst van de Franse president naar Nederland worden de uitstekende betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland herbevestigd. Het staatsbezoek draagt bij aan de verdieping van de samenwerking, waarbij Frankrijk en Nederland zich inspannen voor een sterker, groener, en veiliger Europa. Daarbij wordt met Frankrijk gewerkt aan een Europese strategische autonomie met behoud van een open economie, waardoor de EU minder afhankelijk en veiliger wordt. Ook wordt een Innovatie en Duurzaam Groei-pact ondertekend.

En marge van het staatsbezoek vinden ook regeringsconsultaties plaats van een afvaardiging van het Nederlandse kabinet met een afvaardiging van het Franse kabinet. Regeringsconsultaties vonden voor het eerst plaats in Parijs in maart 2022 en zijn bedoeld om de vriendschap en samenwerking tussen Nederland en Frankrijk verder uit te bouwen en naar een hoger niveau te brengen. Tijdens regeringsconsultaties maken beide landen plannen voor verdergaande samenwerking in de komende jaren op de belangrijkste samenwerkingsgebieden.

In 2016 heeft het Koninklijk Paar een staatsbezoek aan Frankrijk gebracht.

Dinsdag 11 april, Amsterdam-Den Haag-Amsterdam

Ochtend

Welkomstceremonie

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten de Franse president en mevrouw Macron  officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Nadat de delegaties zijn voorgesteld, speelt de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ de volksliederen van beide landen. Aansluitend vindt de inspectie van de erewacht plaats.

In het Koninklijk Paleis Amsterdam worden vervolgens Nederlandse autoriteiten voorgesteld, waarna een receptie plaatsvindt. Ook vindt nog een privé-lunch plaats met het Koninklijk Paar.

Kranslegging

Bij het Nationaal Monument op de Dam legt President Macron een krans voor de gevallenen.

Middag 

Bezoek aan Staten-Generaal

President Macron bezoekt de Staten-Generaal in Den Haag. De president heeft een ontmoeting met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp.

Avond

Staatsbanket

In de avond biedt het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning en de Franse president houden een toespraak.

Woensdag 12 april, Amsterdam

Ochtend

Amsterdam Science Park

Tijdens een bezoek aan de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam op het Amsterdam Science Park staat de Nederlands-Franse samenwerking op het gebied van quantumtechnologie, halfgeleiders en fotonica centraal. Nederland is een internationaal toonaangevend centrum en knooppunt voor quantumtechnologie en toepassingen. Samen met Frankrijk wordt gewerkt aan een Europese open strategische autonomie op dit gebied, waardoor de EU minder afhankelijk en veiliger wordt. De Koning en president Macron bezoeken het Quantum Gases & Quantum Information Lab van de UvA en bekijken de mogelijkheden van quantumtechnologie.

Aansluitend zijn de Koning en president Macron aanwezig bij een rondetafelgesprek met CEO’s, wetenschappers en investeerders over het belang om het Europese ecosysteem voor deeptech te versterken in het kader van de EU Chips Act en Quantumtechnologie.

Mind US

Koningin Máxima en Brigitte Macron bezoeken in de ochtend een inloopvoorziening voor jongeren in Amsterdam. Hier wordt gesproken over de mentale gezondheid van jongeren en over de doelstellingen en de aanpak van Stichting MIND Us. Koningin Máxima is erevoorzitter van MIND Us.

Middag | avond

Regeringsconsultaties

Tijdens een diner in het Rijksmuseum vinden de regeringsconsultaties plaats met afvaardigingen van het Nederlandse en Franse kabinet. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer buitenlandse zaken, defensie, economie, innovatie, energie, migratie en wetenschappelijk onderzoek.

De bewindspersonen voeren in de middag al bilaterale gesprekken met hun counterparts over concrete samenwerkingsthema’s. Minister-president Rutte en president Macron houden hun gesprek tijdens een rondvaart.

Tentoonstelling Vermeer

Voorafgaand aan de regeringsconsultaties bezoeken het Koninklijk Paar en president en mevrouw Macron op uitnodiging van minister-president Rutte de Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum. Op de tentoonstelling is de grootste collectie Vermeers te zien die ooit is samengebracht.

Koningin Máxima en Brigitte Macron hebben aansluitend een diner met vrouwelijke bestuurders tijdens een rondvaart.

RVD, nr. 80