Koning opent expositie ‘De Zonnekoning en Oranje’ in Limburgs Museum

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 9 juni ‘De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas’ in het Limburgs Museum in Venlo. De tentoonstelling biedt een nieuw perspectief op de decennialange strijd die de Franse koning Lodewijk XIV en koning-stadhouder Willem III van Oranje voerden in de nasleep van Rampjaar 1672, beginnend bij het Beleg van Maastricht 350 jaar geleden.

Zonnekoning Lodewijk XIV veroverde in 1673 de vestingstad Maastricht. In 1676 probeerde ook stadhouder Willem III Maastricht in te nemen. Het Limburgs Museum past in de tentoonstelling nieuwe bronnen toe om verschillende perspectieven te bieden op de twee rivalen en op het effect van hun botsende ambities op de inwoners van het Maasdal. Zo werden de Franse troepen in de streek rond Maastricht niet door iedereen gezien als bezetters. Soms golden ze als bondgenoten of zelfs bevrijders. De verhalen in de expositie maken invoelbaar wat oorlog voor de Limburgse bevolking betekende. ‘De Zonnekoning en Oranje’ bevat niet eerder in Nederland vertoonde kunstwerken en historische objecten, onder andere afkomstig uit internationale collecties als Châteaux de Versailles, Musée du Louvre, Rijksmuseum en de Koninklijke Verzamelingen.

Tijdens het openingsprogramma wordt dieper ingegaan op de historische context en het Limburgse perspectief op de strijd tussen Lodewijk XIV en Willem III. Koning Willem-Alexander opent vervolgens de tentoonstelling. Conservatoren van het Limburgs Museum en andere experts geven tijdens een rondgang een toelichting op de expositie. Afsluitend spreekt de Koning met betrokkenen over het ontstaan van de tentoonstelling, over het Onvergetelijk Limburgs Museum-programma voor zorginstellingen en het recent gelanceerde Online Limburgs Museum.

RVD, nr. 117