Prinses Beatrix bij vijftigjarig jubileum Van Gogh Museum

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zal op vrijdagmorgen 2 juni aanwezig zijn bij de viering van het vijftigjarig jubileum van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Op 2 juni 2023 is het precies vijftig jaar geleden dat het Van Gogh Museum zijn deuren opende. Prinses Beatrix is aanwezig bij de jubileumviering op het Museumplein. Daar vindt een feestelijk programma plaats met onder meer een concert van leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en een film over vijftig jaar Van Gogh Museum.

Tijdens de viering ontvangt de Prinses een zonnebloem uit handen van Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum, net als haar moeder vijftig jaar geleden bij de opening van het museum. Aansluitend aan de viering krijgt zij onder begeleiding van Nienke Bakker, conservator, een rondleiding in het museum langs de hoogtepunten van de tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden’.

In deze tentoonstelling worden ruim vijftig schilderijen en dertig tekeningen en schetsen van Vincent van Gogh getoond, die nog nooit eerder samen te zien waren, met bijzondere bruiklenen uit privécollecties en musea wereldwijd. Deze overzichtstentoonstelling over de korte, maar cruciale laatste fase in Van Goghs artistieke ontwikkeling, is georganiseerd samen met Musée d’Orsay. Vincent van Gogh woonde de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlak bij Parijs. Hij was in die maanden zeer productief en maakte er enkele van zijn bekendste meesterwerken, zoals Korenveld met kraaien, Dokter Paul Gachet en De kerk van Auvers-sur-Oise. De tentoonstelling gaat ook in op zijn nalatenschap, wat hij toen betekende als kunstenaar, en hoe zijn reputatie groeide in de eerste jaren na zijn dood. De tentoonstelling is te zien tot 23 september 2023.

Tijdens de rondleiding vinden korte gesprekken plaats met drie oud-directeuren van het Van Gogh Museum: Ronald de Leeuw, John Leighton en Axel Rüger. Na afloop spreekt de Prinses met familieleden van Van Gogh en enkele winnaars van de inspiratiewedstrijd in het kader van het vijftigjarig jubileum.

RVD, nr. 122