Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen langer open voor publiek

Zijne Majesteit de Koning opent deze zomer weer de deuren van Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen voor het publiek. Beide locaties in Den Haag zijn dit jaar langer open voor bezoekers, twaalf in plaats van vier dagen, zodat meer mensen in de gelegenheid zijn deze historische werkplekken van de Dienst van het Koninklijk Huis te bezichtigen.

Van 1 t/m 13 augustus, met uitzondering van maandag 7 augustus, zijn Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen te bezoeken.

Van Paleis Noordeinde is het zogeheten Corps de Logis te bezichtigen, waaronder de Grote Balzaal en de Balkonkamer. In de Koninklijke Stallen zijn onder andere de Gouden Koets, de Glazen Koets en de Koninklijke bus te zien.
Alle bezoekers van het Paleis ontvangen een multimediatour met een welkomstwoord door Zijne Majesteit de Koning en verhalen van medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis over hun werk in het Paleis. Tickets zijn vanaf maandag 12 juni 10.00 uur online te reserveren.
 

Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde kent een geschiedenis van bijna vijfhonderd jaar. Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, woonde er, stadhouder Frederik Hendrik hield er grote ontvangsten en Koning Willem I nam enkele jaren na zijn inhuldiging intrek in het Paleis. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana zijn er geboren.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de Koning en de werkomgeving voor de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Ieder jaar worden er veel gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Bijvoorbeeld voor uitblinkerslunches, audiënties, beëdigingen, het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs en de uitreiking van de Appeltjes van Oranje.

Koninklijke Stallen
In 1815 richtte Koning Willem I het Koninklijk Staldepartement op. Het functioneert als één van de weinige in Europa nog steeds als volwaardig staldepartement, met veel tradities en een collectie historische rijtuigen, paardentuigen en livreien. Een groot deel hiervan is nog in gebruik. Het departement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten, de hofhouding en medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis. Traditioneel transport en modern vervoer bestaan hier naast elkaar. De Afdeling Koets- en Rijstal van het Koninklijk Staldepartement bevat ongeveer dertig paarden en ruim zeventig antieke rijtuigen, waaronder de Glazen Koets en Gouden Koets. Op het Koninklijk Staldepartement wordt ook het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis beheerd.
Tijdens de openstelling zijn er verschillende historische en moderne auto’s te zien. Een deel van het wagenpark bestaat inmiddels uit hybride of volledig elektrische auto’s. Ook zijn de stallen met paarden te bezichtigen.

Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen bevatten uitzonderlijk en waardevol erfgoed; een modern (werk)paleis met een zeer rijke geschiedenis. Doel van de openstelling is om het heden en verleden van deze locaties in functie te ontsluiten voor publiek.

Tickets
Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde (€ 10,00) en de Koninklijke Stallen (€ 7,50) met een vooraf gekocht toegangsbewijs. Deze zijn alleen geldig op vertoon van een legitimatiebewijs bij binnenkomst. Een kaart geeft toegang op een gekozen datum en tijd. Er zijn aparte toegangsbewijzen voor de twee locaties en een combinatieticket (€15,00) voor beide locaties beschikbaar. Bezoekers ontvangen daarvoor een multimediatour voor Paleis Noordeinde. In de Koninklijke Stallen staan informatiepanelen en worden publieksfilms vertoond. Bezoekers tot achttien jaar hebben gratis toegang, maar dienen wel een toegangsbewijs te reserveren. Per boeking kunnen maximaal zes kaarten worden gekocht. Paleis Noordeinde is van 10.00 tot 17.00 uur geopend, de Koninklijke Stallen van 12.00 tot 17.00 uur. Toegangsbewijzen zijn vanaf maandag 12 juni 10.00 uur te reserveren via www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets.

Op deze website staat ook alle bezoekersinformatie vermeld.

RVD, nr. 132