Koning opent duurzame wasserij Nedlin

Zijne Majesteit de Koning opent donderdag 21 september in Elsloo de nieuwe, duurzame wasserij van Nedlin. Het familiebedrijf verzorgt vanuit Zuid-Limburg wasgoed voor klanten in Nederland, België en Duitsland in de sectoren zorg, horeca en industrie.

Wasserij Nedlin werd in 1952 opgericht in Hoensbroek. Inmiddels wordt er vanuit drie gespecialiseerde bedrijven wekelijks 750.000 kilo linnen en kleding verwerkt en terugbezorgd bij de afnemers. Inspelend op de groeiende vraag vanuit de zorg in Nederland en België, is in 2021 besloten om een nieuwe wasserij te bouwen voor Nedlin Healthcare. De nieuwe wasserij is efficiënter en heeft een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het bouwproces is onder meer rekening gehouden met de verduurzaming van het gebouw en de wasprocessen. Zo heeft Nedlin in de nieuwbouw een waterzuivering aangebracht, zodat het waswater uiteindelijk volledig hergebruikt kan worden. Tevens wordt de restwarmte van het water gebruikt. Hierdoor is de CO2-uitstoot gehalveerd. Daarnaast zijn in het nieuwe pand verschillende werkzaamheden en de interne logistiek verregaand geautomatiseerd, zodat het werk lichter, veiliger en schoner is geworden. De nieuwe wasserij is sinds begin dit jaar in bedrijf.

Koning Willem-Alexander is aanwezig bij het openingsprogramma waarin Nedlin de duurzame investeringen en innovaties in de nieuwe wasserij toelicht. Het bedrijf toont tevens wat de positieve impact hiervan is op de zorg, de medewerkers en de omgeving. Vervolgens opent de Koning het pand en krijgt hij een rondleiding. Medewerkers vertellen tijdens de rondgang over de verschillende aspecten van het wasproces en over de nieuwe technologieën die in de wasserij worden toegepast.  

RVD, nr. 186