Koning bezoekt Burgerwindcoöperatie West-Betuwe en opent laadplein WattHub

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdagmiddag 28 september een werkbezoek aan Burgerwindcoöperatie West-Betuwe in Geldermalsen. De Koning spreekt met de initiatiefnemers over hun duurzame doelen en investeringen in de regio en krijgt een rondleiding door Voedselbos Lingehout. Vervolgens opent hij WattHub, het eerste laadplein voor zwaar bouwmaterieel en elektrische vrachtwagens, mede geïnitieerd door de energiecoöperatie.

Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, ook coöperatie Betuwewind genoemd, is in 2014 opgericht om als deelnemers samen een actieve bijdrage te leveren aan een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. De ruim 1200 leden, hoofdzakelijk buurtbewoners, spelen een grote rol in het bepalen van het beleid van de coöperatie. Zij dragen zelf bij aan de financiering en profiteren van de opbrengsten van de windparken. De coöperatie heeft momenteel de twee windparken Avri en Deil met zeven molens en verkent daarnaast de kansen voor nieuwe windparken en zonnevelden. De leden van Betuwewind hebben een duurzaamheidsfonds opgericht waarin een deel van de winst vloeit. Deze wordt vervolgens geïnvesteerd in andere lokale projecten die de energietransitie versnellen of landschap, natuur en biodiversiteit verbeteren. Een van deze projecten is Voedselbos Lingehout. Het twaalf hectare grote voedselbos met tuinderij heeft als doel zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest het hele jaar door in voedsel te voorzien. De natuur kan daarbij zoveel mogelijk haar gang gaan. Leden en vrijwilligers helpen mee met de ontwikkeling en het onderhoud van het gebied.

In 2023 heeft coöperatie Betuwewind samen met consortium Mekante Diek op het terrein van windpark Avri het eerste semipublieke snellaadplein ontwikkeld voor transportmiddelen en materieelstukken: WattHub. Aanleiding was de emissievrije dijkversterking Tiel-Waardenburg, waardoor veel zwaar bouwmaterieel in de regio naar laadmogelijkheden zocht. Het laadplein heeft 42 slimme laadpalen met een laadvermogen tot 400 kW, zodat elektrisch rijden voor de transport- en bouwsector gemakkelijker mogelijk wordt gemaakt. Emissievrij bouwen met behulp van lokale wind- en zonne-energie wordt hierdoor bevorderd. 

De Koning bezoekt de initiatiefnemers van coöperatie Betuwewind op het terrein van Voedselbos Lingehout. Zij vertellen over het ontstaan en de doelstellingen van de coöperatie en lichten de plannen voor de toekomst toe. De Koning krijgt daarna een rondleiding door het voedselbos met uitleg over de opzet en aanleg van de diverse gewassen en de bijdrage aan de biodiversiteit. In een afsluitend gesprek wordt besproken hoe coöperatieve initiatieven zoals Betuwewind kunnen bijdragen aan de energietransitie, ook in andere sectoren. Vervolgens vertrekt de Koning naar WattHub. Hier opent hij het snellaadplein. Hij spreekt met medewerkers van WattHub en andere betrokkenen over de uitdagingen die emissievrij bouwen met zich meebrengen en over de samenwerking met het waterschap.

RVD, nr. 225