Koning en minister voor Rechtsbescherming brengen werkbezoek aan Het Juridisch Loket

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 6 december samen met minister Weerwind voor Rechtsbescherming een werkbezoek gebracht aan Het Juridisch Loket in Den Haag. Het Juridisch Loket geeft hulp en advies aan mensen met juridische vragen of problemen. 

Het Juridisch Loket is de belangrijkste basisvoorziening voor eerstelijns rechtshulp in Nederland. Het Loket heeft ruim vijftig vestigingen in Nederland van waaruit juristen mensen met juridische vragen of problemen helpen. Mensen kunnen bijvoorbeeld bij Het Juridisch Loket terecht voor advies over een geschil met de huisbaas, een arbeidsconflict of over vragen rondom scheidingen. Het Juridisch Loket wordt gefinancierd door de Rijksoverheid.

Na een introductie over het werk van Het Juridisch Loket spraken Koning Willem-Alexander en minister Weerwind met juristen die werken bij de spoedlijn. Hier worden rechtzoekenden met acute problematiek direct telefonisch van advies voorzien. Aansluitend vertelden rechtzoekenden die recent door Het Juridisch Loket zijn geholpen over hun ervaringen. Daarna volgden presentaties van twee projecten die als doel hebben om de rechtshulp in de eerste lijn te versterken om zo een gang naar de rechter te voorkomen. De Koning en de minister woonden presentaties bij van de projecten Het Huis van het Recht Heerlen en Samen Recht Vinden in Zeeland. Bij het Huis van het Recht Heerlen worden mensen die kampen met een opeenstapeling van problemen zowel vanuit het sociaal als het juridisch domein begeleid om escalatie te voorkomen. Samen Recht Vinden is een  aanpak gericht op het de-escaleren van conflicten. Vervolgens bezochten Koning Willem-Alexander en minister Weerwind het belteam van Het Juridisch Loket waar rechtzoekenden als eerste terecht kunnen met vragen. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over de samenwerking binnen de eerstelijns rechtshulp, zoals Het Juridisch Loket, sociaal raadslieden, rechtswinkel en gemeenten, en de verbinding met de tweedelijns rechtshulp, waaronder mediators en sociaal advocaten.

De Koning brengt met regelmaat werkbezoeken samen met een minister of staatssecretaris. Tijdens deze bezoeken krijgt de Koning aan de hand van concrete voorbeelden te zien welke effecten het beleid van de bewindspersoon heeft in de praktijk. 

RVD, nr. 323