Koning bezoekt Port of Zwolle in Meppel

Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagmiddag 17 januari een werkbezoek aan Port of Zwolle in Meppel. Port of Zwolle is het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel en een fysiek knooppunt waar water, spoor en wegen samenkomen. Het werkbezoek staat in het teken van circulair ondernemen, economische ontwikkeling, bestuurlijke samenwerking en inspelen op veranderende vervoersstromen.  

Het werkbezoek start bij Alumax Boats dat aluminium boten ontwerpt en bouwt. De Koning krijgt een rondleiding door de werf van Alumax en medewerkers vertellen hier over het ontwerp- en bouwproces van de boten. In de werf in de haven van Meppel worden onder meer sloepen, watertaxi’s en elektrische rondvaartboten gebouwd. 
Aansluitend vertelt de eigenaar van de Weever Groep over initiatieven in de haven rond waterstof, over circulaire bouw en over het hergebruiken van de materialen die de sloop van gebouwen en vrachtschepen oplevert. Vervolgens krijgt de Koning bij twee trucks van vrachtwagenbedrijf Scania toelichting op de rol van het bedrijf bij Port of Zwolle en op de ontwikkeling van vrachtwagens die op waterstof rijden. Bij de gesprekken zijn naast ondernemers en medewerkers ook studenten aanwezig die stage lopen bij de bedrijven. Zij vertellen over hun ervaringen en over hun toekomstplannen. 

Met een watertaxi van Alumax vaart de Koning naar het Fieldlab Circulair Ondernemen. In het fieldlab in het centrum van Meppel werken ondernemers en studenten aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedsel)producten. Afval is hier een grondstof voor bijvoorbeeld pasta van oesterzwammen, crackers van meelwormen en bitterballen van kromme asperges. Jongeren die een MBO-diploma hebben gehaald kunnen in het lab aan de slag met hun eigen idee voor de ontwikkeling van producten en ervaring opdoen met circulair ondernemen.  Het fieldlab is verbonden met het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Bij NICE werken studenten en pas afgestudeerden uit Drenthe en de regio Zwolle aan praktijkonderzoek en aan innovatietrajecten op het gebied van circulaire economie.    

Met het oog op de energietransitie, meer vervoer over water en circulaire productieprocessen ontwikkelt Port of Zwolle zich als logistieke hub voor circulaire bedrijvigheid. Samen met de ondernemers in het havengebied, de regio en onderwijsinstellingen zet Port of Zwolle zich in voor duurzaamheid, digitalisering en toekomstbestendige havenfaciliteiten.  

RVD, nr. 2