Koningin Máxima bezoekt New York en Washington voor financiële inclusie

Hare Majesteit Koningin Máxima is donderdag 11 januari bij de Verenigde Naties in New York en vrijdag 12 januari bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep in Washington voor gesprekken over de voortgang van haar werkzaamheden als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

In New York spreekt zij onder anderen met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en het hoofd van het United Nations Development Programme, Achim Steiner. Daarnaast heeft zij interne besprekingen met de medewerkers van het UNSGSA kantoor dat haar inhoudelijk ondersteunt. In Washington ontmoet zij de directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, en de president van de Wereldbank, Ajay Banga. Ook heeft Koningin Máxima een vergadering met de leden van de Reference Group met wie zij samenwerkt. In deze ‘klankbordgroep’ zitten elf internationale ontwikkelingsorganisaties die wereldwijd actief zijn met financiële inclusie. 

Dit jaar is Koningin Máxima vijftien jaar UNSGSA. Sinds 2009 zet zij zich namens de VN in om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het Global Platform for Financial Inclusion (GPFI) van de G20. 

RVD, nr. 5