Koningin Máxima bezoekt Stichting IederMooi in Goes en Stichting HerstelTalent in Middelburg

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdag 31 januari een bezoek aan Stichting IederMooi in Goes en Stichting HerstelTalent in Middelburg. Beide initiatieven worden ondersteund door het Oranje Fonds. Tevens gaat Koningin Máxima met het Oranje Fonds, provincie Zeeland en Vereniging Zeeuwse Gemeenten in gesprek over de steun middels het Zeeuws Heldenfonds aan sociale projecten om de leefbaarheid in de regio te behouden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

IederMooi is een stichting die mensen helpt hun zelfvertrouwen te herwinnen en hun zo de bevestiging geeft erbij te horen in de samenleving. Mensen die mentaal, lichamelijk of financieel kwetsbaar zijn, kunnen bij IederMooi terecht voor bijvoorbeeld een knipbeurt, manicure of voor visagie. Een groep verzorgingsprofessionals biedt gratis of met korting een behandeling aan en gaat in gesprek met de deelnemers. Hierdoor is het initiatief ook een plek om sociale contacten aan te knopen en te onderhouden. De stichting heeft deelgenomen aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds en ontvangt sindsdien financiële vervolgondersteuning om verdere professionalisering te kunnen realiseren. 

Stichting HerstelTalent biedt hulp bij herstel aan mensen die door bepaalde omstandigheden de grip op het leven zijn kwijtgeraakt. De medewerkers van dit initiatief hebben allen zelf een periode van ontwrichting in hun leven ondervonden en hebben hieruit hun deskundigheid ontwikkeld. Zij helpen nu anderen om de verbinding met de maatschappij terug te vinden. De stichting biedt opleidingen, cursussen, projecten en een-op-eenbegeleiding rond zelfhulp en herstel. HerstelTalent neemt deel aan het programma Herstel Dichtbij en is oud-deelnemer van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. 

Koningin Máxima ontmoet bij Stichting IederMooi een deelneemster die een kappersbehandeling krijgt en spreekt met een vrijwilliger over de hulp die wordt geboden. In een aansluitend gesprek vertellen de initiatiefnemers over de werkwijze en toekomstplannen van de organisatie, de impact op de doelgroepen en de uitdagingen waar ze voor staan. Bij Stichting HerstelTalent spreekt Koningin Máxima met de oprichters, werknemers en vrijwilligers over de doelen en toekomstplannen van de stichting. Daarnaast spreekt zij met deelnemers over het effect van HerstelTalent op hun leven en bezoekt zij een kleine expositie over de verschillende activiteiten en projecten van het initiatief. 

In een afsluitend gesprek presenteren het Oranje Fonds, provincie Zeeland en de Vereniging Zeeuwse Gemeenten hun samenwerking in het Zeeuws Heldenfonds. Met dit samenwerkingsfonds steunen zij projecten in Zeeland die ervoor zorgen dat dorpen en steden sociaal en leefbaar blijven. Sinds de oprichting van het fonds in 2018 hebben tachtig Zeeuwse initiatieven een toekenning gekregen. De samenwerkingspartners vertellen aan Koningin Máxima over de doelstellingen van het fonds en over de resultaten van de afgelopen jaren. 

RVD, nr. 16