Staatsbezoek Vietnam - programma

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Vo Van Thuong een staatsbezoek aan de Socialistische Republiek Vietnam. Het bezoek vindt plaats van 19 tot en met 22 maart. Het Koninklijk Paar wordt tijdens het staatsbezoek begeleid door minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken.

Update 14/3/2024: dit bezoek van 19 tot en met 22 maart vindt geen doorgang.Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede en brede bilaterale relatie als geheel, met bijzondere aandacht voor duurzame ontwikkeling. In 2023 vierden Nederland en Vietnam 50 jaar diplomatieke relaties. Beide landen zijn deltalanden met een grote agrarische sector en hebben zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot sterke economische- en kennispartners. De samenwerking beslaat een breed scala aan terreinen, waaronder klimaatadaptatie en water, duurzame landbouw en voedselproductie, hernieuwbare energie, logistiek, hightech en de internationale rechtsorde.

Vietnam en Nederland zijn belangrijke partners op het gebied van handel en investeringen en in het bevorderen van economische veiligheid. Nederland is de grootste exportbestemming voor Vietnam in Europa en de grootste Europese investeerder in Vietnam. Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden twee economische missies plaats: agrofood en tuinbouw onder leiding van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, en water en logistiek onder leiding van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen is zakelijk missieleider.

Dinsdag 19 maart - Hanoi

Ochtend

Kranslegging

Het staatsbezoek aan Vietnam vangt aan in Hanoi bij het Monument van Nationale Helden en Martelaren. Ter nagedachtenis leggen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans. 

Welkomstceremonie

President Vo Van Thuong en zijn echtgenote Phan Thị Thanh Tâm heten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima officieel welkom tijdens een welkomstceremonie bij het presidentieel paleis. De Koning en de president inspecteren de erewacht. Aansluitend vinden een tête-à-tête en een delegatiebespreking plaats. De bijeenkomst wordt afgesloten met de ondertekening van documenten over samenwerking tussen Nederlandse en Vietnamese overheidsinstellingen, onder meer op het gebied van tuinbouw tussen de gemeente Westland en de provincie Lam Dong en elektronische certificering van plantenproducten tussen het ministerie van LNV en de Vietnamese ministeries van Landbouw en Rurale Ontwikkeling en van Financiën.

Ontmoeting voorzitter Nationale Assemblée en premier 

Het Koninklijk Paar ontmoet de voorzitter van de nationale assemblée, Vuong Dinh Hue, in het gebouw van de assemblée. Aansluitend spreken zij met premier Phạm Minh Chính in het hoofdkantoor van de regering. 

Middag

Toespraak Koning Ho Chi Minh Academy of National Politics

Tijdens een bezoek aan de Ho Chi Minh Academy of National Politics houdt de Koning een toespraak over internationale samenwerking. De academie is het belangrijkste opleidingsinstituut van de Vietnamese overheid. Daarnaast is het ook een adviesorgaan voor de overheid en de partij, onder andere op het gebied van internationale aangelegenheden en mensenrechten.

Sustainable Food systems

Nederland en Vietnam zijn strategische partners op het gebied van duurzame landbouw. Tijdens een bijeenkomst van de economische missie Agrofood en Tuinbouw wordt stilgestaan bij het 10-jarig bestaan van de Strategic Partnership Arrangement (SPA) voor duurzame landbouw en voedselveiligheid. De Koning opent de bijeenkomst ‘Working together towards sustainable food systems’. Tevens gaat de campagne Youth4Food van start, die als doel heeft een jonge generatie in Vietnam te inspireren tot een carrière in de agrisector. Vietnam heeft de ambitie de regionale hub voor voedselinnovatie te worden, waarbij kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven. 

Drakenbootrace en schoolbezoek

De Koning woont op uitnodiging van de president een traditionele drakenbootrace bij. De echtgenote van de president nodigt Koningin Máxima uit voor een bezoek aan een school. 

Ontmoeting met secretaris-generaal Communistische Partij

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden ontvangen door secretaris-generaal Nguyễn Phú Trọng voor een officieel onderhoud. 

Avond

Staatsbanket

De president en zijn echtgenote ontvangen het Koninklijk Paar voor een staatsbanket in het International Conference Centre. Beide staatshoofden houden een toespraak.

Woensdag 20 maart - Hanoi, Hai Phong en Cat Ba Island

Ochtend

Hightech University Challenge

De ochtend start op de VinUniversity, waar het Koninklijk Paar de finale bijwoont van de Hightech Challenge voor studenten van VinUniversity en FPT University. Tijdens de wedstrijd houden studenten een pitch over hightech oplossingen, omgezet in prototypen en commerciële producten. De jury bestaat uit Nederlandse en Vietnamese experts uit de industrie. De eerste prijs is een studiereis naar Brainport Eindhoven. De economische groei van Vietnam is mede te danken aan goede opleidingen.

Damen Song Cam Shipyard 

Scheepsbouwer Damen is in 2014 een joint venture aangegaan met Song Cam Shipyard en bouwt rond de 40 sleepboten per jaar. De groei richt zich op duurzame boten, zoals elektrische sleepboten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de werf en spreken met medewerkers over de productie van duurzame boten.

Middag

Bezoek aan mangroven herplantingsproject 

Het Cat Ba Biosphere Reserve huisvest 23 typen mangroven in het kustgebied. Mangroven zijn belangrijk voor onder meer de biodiversiteit, kustbescherming en de opname van koolstofdioxide. Een onderzoeksteam van Thuy Loi University werkt aan de herbeplanting van mangroven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken met studenten bij een mobiel levend lab (in samenwerking met Technische Universiteit Delft), waarbij zij mangroven herbeplanten.

Cat Ba Biosphere Reserve

Tijdens een boottocht door het Cat Ba Biosphere Reserve spreekt het Koninklijk Paar met deskundigen over natuurbehoud. De archipel is recent UNESCO werelderfgoed geworden en staat bekend om de grote kalkstenen kliffen en bewoners die al eeuwen op het water leven van de garnalenteelt. Dit zuidelijke deel van Cat Ba Island is nog in ontwikkeling, waarbij natuurbehoud en toerisme samengaan. 

In de avond vliegt het Koninklijk Paar naar Ho Chi Minhstad.

Donderdag 21 maart - Ho Chi Minhstad

Ochtend

Mekong Delta Business Forum and exhibition 

De Mekong Delta in het zuiden van Vietnam is de op twee na grootste delta ter wereld. Het gebied is zowel in oppervlakte als inwonersaantal vergelijkbaar met Nederland. Met steun van Nederland ontwikkelde Vietnam het Mekong Delta Master Plan en het Agricultural Transformation Program; beide zijn langetermijn visies voor een veilige, welvarende en duurzame delta.
In het Hilton Hotel komt de economische missie samen met Vietnamese bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties. Het Koninklijk Paar woont onder meer  presentaties over verdere samenwerking bij. Hierbij staat een geïntegreerde systeemaanpak centraal: duurzame voedselproductie en waterbeheer met gebruik van de ecosystemen.

Vietnamese moderne beeldende kunstprogramma

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Galerie Quynh en spreken over beeldende kunst in Vietnam met Vietnamese kunstenaars die beurzen of prijzen ontvingen van het Prins Claus Fonds en de Han Nefkens Foundation, of studeerden aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ook bekijken zij de actuele tentoonstelling in de galerie met installaties van Pham Minh Hieu.

Middag

Ontmoeting Nederlanders met Vietnamese roots 

Tijdens een lunch spreekt het Koninklijk Paar met Nederlanders die Vietnamese roots hebben. Persoonlijke verhalen over ervaringen in Nederland, emigratie, culturele verschillen en overeenkomsten en de eetcultuur staan centraal.

Towards a sustainable and climate resilient Ho Chi Minh City: water and ports 

De rivier Saigon stroomt door Ho Chi Minhstad, waardoor waterbeheer, bescherming tegen overstroming, havenontwikkeling en natuurbescherming van groot belang zijn voor de stad. Tijdens een boottocht spreekt het Koninklijk Paar met lokale autoriteiten, vertegenwoordigers van de haven en deskundigen over de uitdagingen en oplossingen voor het waterbeheer en de havenontwikkeling. Minister Harbers en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam nemen deel aan het gesprek.

Ontvangst Nederlandse Gemeenschap in Vietnam

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen op de residentie Nederlanders die wonen en werken in Vietnam. Voorafgaand worden zij begroet door kinderen van de Nederlandse School Saigon en staan zij stil bij een plaquette voor in Vietnam omgekomen Nederlandse militairen.

Avond

Netwerkbijeenkomst

Het Koninklijk Paar woont op het Independence Palace een netwerkbijeenkomst bij voor Nederlandse en Vietnamese bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en lokale autoriteiten. Tijdens de bijeenkomst vindt ook een modeshow plaats. Een Nederlandse en Vietnamese kledingontwerper presenteren modeontwerpen, waarvan de stoffen duurzaam geproduceerd en verwerkt zijn. Na afloop spreekt het Koninklijk Paar met autoriteiten, ontwerpers en maatschappelijke organisaties. 

Vrijdag 22 maart - Dak Lak 

Ochtend

Gesprek met vrouwelijke rolmodellen 

In de ochtend vliegt het Koninklijk Paar naar Buon Ma Thuot in de provincie Dak Lak. Zij worden begroet door lokale autoriteiten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima starten hun bezoek met een gesprek met vrouwelijke rolmodellen die een vooraanstaande positie hebben in de provincie. Het gesprek vindt plaats in het World Coffee Museum. Vietnam is de tweede koffieproducent ter wereld en Dak Lak de grootste koffieproducerende provincie van het land.

Middag

Presentatie duurzame landbouw en ondertekening MoU 

Na de lunch vindt in Arul House een presentatie plaats over duurzame landbouw, waarbij een Memorandum of Understanding wordt ondertekend door Nedspice, IDH en de provincie Dak Lak. Het Nederlandse Nedspice verwerkt specerijen uit Dak Lak. Het door IDH (Initiatief Duurzame Handel) gefaciliteerde ‘landscape program’ is gericht op duurzaamheid, gebiedsbescherming en diversiteit. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken over lokale duurzame ontwikkelingen met betrokkenen uit de sector. 

Koffie- en peperplantage Cu Sue Cooperative 

Het Koninklijk Paar brengt een bezoek aan de koffie- en peperplantage Cu Sue Cooperative. De coöperatie kent zo’n 160 leden, voornamelijk lokale boeren die duurzame koffie en peper produceren van hoge kwaliteit. Het Koninklijk Paar spreekt met een aantal boeren en bekijkt het productieproces van oogsten en drogen van koffiebonen en pepers.

Dak Lak Museum

In het Dak Lak museum staat de cultuur en de ontwikkelingen in de provincie centraal, door middel van presentaties over leven, landbouw en de geschiedenis. Ter afsluiting van het staatsbezoek bekijkt het Koninklijk Paar onder meer een fototentoonstelling over de lokale bevolking. 

RVD, nr. 43