Koningsdagconcert in Emmen

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima bieden maandagavond 22 april in het Atlas Theater in Emmen het jaarlijkse Koningsdagconcert aan. Het concert wordt bijgewoond door genodigd publiek dat betrokken is bij de organisatie van de viering van Koningsdag in Emmen en bij muziek en muziekonderwijs in Zuidoost-Drenthe.

Het Koningsdagconcert heeft dit jaar als thema ‘stemmen uit grenzeloos Emmen’. Er is een programma samengesteld met bijdragen van onder meer het Calefax rietkwintet, harpist Remy van Kesteren, zangeres Rosa da Silva en het Animato Kwartet. Zij brengen werken van Pietro Antonio Locatelli, George Gershwin, Leo Smit, Kinan Azmeh en van de in Emmen geboren Daniël Lohues. Ensemble BOI AKIH speelt een compositie van gitarist Niels Brouwer op een tekst van zangeres  Monica Akihary. Ook wordt een nieuw werk uitgevoerd dat Remy van Kesteren voor het Koningsdagconcert heeft geschreven.

Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag. Het initiatief werd in 1985 genomen door Koningin Beatrix en Prins Claus. Ieder jaar staat een andere combinatie van ensembles en artiesten centraal. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de gemeente waar de Koninklijke familie Koningsdag meeviert. Op uitnodiging van de gemeente Emmen en van de provincie Drenthe viert de Koninklijke familie op zaterdag 27 april Koningsdag mee in Emmen.

Het Koningsdagconcert wordt uitgezonden op zaterdag 27 april om 20:35 uur op NPO 2.

RVD, nr. 65