Koningin Máxima spreekt bij jubileumcongres Nibud

Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt dinsdagochtend 9 april bij het jubileumcongres ‘Het leven betaalbaar’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat vijfenveertig jaar bestaat. De bijeenkomst wordt gehouden in het Mediaplaza van de Jaarbeurs te Utrecht. Koningin Máxima spreekt in haar functies van erevoorzitter van stichting SchuldenlabNL, platform Wijzer in geldzaken en als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

In haar toespraak gaat Koningin Máxima onder meer in op het thema financiële gezondheid. Het Nibud werkt al jaren met SchuldenlabNL en Wijzer in geldzaken aan het bevorderen hiervan. SchuldenlabNL schaalt bij gemeenten succesvolle methoden op voor het oplossen van problematische schulden en het begeleiden van mensen naar een schuldenzorgvrije toekomst. Een nieuw thema is het stimuleren van een financiële buffer voor het opvangen van financiële risico’s. Partners van SchuldenlabNL onderzoeken laagdrempelige spaarmogelijkheden om een buffer op te bouwen. Ook in haar VN functie pleit Koningin Máxima ervoor om financiële diensten en beleid te ontwikkelen die bijdragen aan financiële weerbaarheid en financiële gezondheid.

Na de toespraak presenteert Arjan Vliegenthart, directeur-bestuurder Nibud, de resultaten van het meest recente onderzoek naar de financiële situatie van Nederlandse huishoudens. Ook geeft hij zijn visie op de rol van het Nibud in de toekomst. Psychiater en filosoof Damiaan Denys gaat in op de effecten van financiële problemen op de mentale gezondheid. Koningin Máxima spreekt na de plenaire bijeenkomst nog met een aantal onderzoekers en medewerkers van het Nibud.

Het Nibud doet als onafhankelijk kennis- en adviescentrum onderzoek en geeft praktische adviezen over budgetteren en verstandig omgaan met geld. Een van de doelstellingen is te voorkomen dat huishoudens in financieel kwetsbare situaties terecht komen. Het Nibud is door de jaren heen uitgegroeid tot een vraagbaak op het gebied van geldzaken, zowel voor consumenten als professionals.
Koningin Máxima vraagt als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan de missie ‘Nederland financieel voorbereid’. Het platform is een initiatief van het ministerie van Financiën en organiseert jaarlijks o.a. de Week van het geld en de Pensioen3daagse.

RVD, nr. 81