Videoboodschap Koning bij opening conferentie Restoring Justice for Ukraine

Zijne Majesteit de Koning opent dinsdagochtend 2 april met een videoboodschap de conferentie Restoring Justice for Ukraine in het World Forum in Den Haag. Nederland, de Europese Commissie en Oekraïne organiseren deze bijeenkomst waar ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie nieuwe stappen willen zetten om de daders van internationale misdrijven in Oekraïne als gevolg van de Russische invasie te straffen en de geleden schade te laten compenseren. 

De conferentie staat stil bij de stappen die al zijn gezet in het vastleggen en opsporen van misdrijven die de mensenrechten en het internationale humanitaire recht schenden. Ook wordt gesproken over verdere steun aan het ministerie van Justitie van Oekraïne en het vormgeven van de samenwerking tussen landen die betrokken zijn bij het vervolgen van internationale misdrijven. De conferentie markeert daarnaast de registratie van de eerste schadeclaims door slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 

Na de videoboodschap van de Koning spreekt minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken, gevolgd door minister Kuleba van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Europees Commissaris Reynders van Justitie en minister Yeşilgöz van Justitie. Andere sprekers zijn de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en de secretaris-generaal van de Raad van Europa. 

In 2022 werd in Nederland de ‘Ukraine Accountability Conference: een stap richting rechtvaardigheid’ gehouden. Dit was de eerste aanzet voor het aansprakelijk stellen van de daders van misdaden tegen de bevolking van Oekraïne. 

RVD, nr. 93