Koningin Máxima bezoekt Blijf Groep

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op woensdagochtend 8 mei een werkbezoek aan het Oranje Huis van Blijf Groep in Almere. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis, de voorloper van Blijf Groep, opende en vrouwenopvang bood in Nederland. 

Blijf Groep heeft vier Oranje Huizen en een ‘gewone’ opvanglocatie voor slachtoffers van huiselijk geweld. Het Oranje Huis in Almere werd in 2017 geopend. Naast noodopvang telt dit Oranje Huis 23 appartementen voor vrouwen met of zonder kinderen. Ook zijn er ruimtes voor trainingen en is er een kinderopvang. De Oranje Huis-aanpak is gericht op openheid, zichtbaarheid en toekomstgerichtheid. Vrouwen komen bijvoorbeeld via de noodopvang of via crisisbehandeling binnen en werken via begeleid wonen toe naar een zelfstandig bestaan. Jaarlijks helpt Blijf Groep rond de 2500 slachtoffers van huiselijk geweld, waarvan er ongeveer 500 in één van de niet geheime Oranje Huizen worden opgevangen. 

Koningin Máxima gaat in gesprek met diverse hulpverleners en medewerkers van Blijf Groep over de geschiedenis van vijftig jaar vrouwenopvang in Nederland en de hulpmethode in de Oranje Huizen. Aansluitend krijgt zij een rondleiding door het pand waar zij spreekt met diverse betrokkenen. Een ex-cliënt en maatschappelijk hulpverlener vertellen over de ambulante hulp die Blijf Groep biedt. Aansluitend bezoekt Koningin Máxima een noodbedruimte waar crisisgevallen worden opgevangen. Ook gaat Koningin Máxima in een appartement in gesprek met een bewoner en haar vaste hulpverlener over het wonen in een Oranje Huis. Tot slot bezoekt Koningin Máxima Kinderwerk; de opvang voor jonge kinderen in het Oranje Huis en leert zij over het project De Nieuwe Toekomst. Binnen dit project worden vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt begeleid naar de arbeidsmarkt. 

In augustus 2011 opende toenmalig Prinses Máxima het eerste Oranje Huis van Blijf Groep in Alkmaar.

RVD, nr. 107