Koningin Máxima bezoekt Vadercentrum Adam in Den Haag

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagochtend 7 mei een werkbezoek aan het Vadercentrum Adam in Den Haag. Het Vadercentrum was in oktober 2023 één van de winnaars van een Appeltje van Oranje. Het Appeltje van Oranje is een prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij de samenleving. Het Vadercentrum is een doe- en doorstroomcentrum voor mannen en vrouwen in de wijk Laakkwartier in Den Haag.  

Het werkbezoek start met een rondleiding door het pand waarin verschillende activiteiten plaatsvinden. Alle activiteiten waaronder een weggeefwinkel, een voedselbank, sociaal restaurant, Repair Café en het buurtvadersproject zijn een middel om in gesprek te komen met buurtbewoners om te kijken waar zij behoefte aan hebben. Op deze manier worden buurtbewoners betrokken bij ontwikkelingen in hun wijk en kunnen zij zelf ook als vrijwilliger aan de slag gaan. Koningin Máxima praat tijdens de rondleiding met vrijwilligers over de verschillende werkzaamheden en het belang van het Vadercentrum voor de wijk.

Het Vadercentrum is ontstaan in 2000 omdat er in de wijk weinig activiteiten waren specifiek gericht op mannen en vaders, terwijl die behoefte er wel was. Steeds meer mannen melden zich en het aantal activiteiten voor zowel mannen als vrouwen is in de loop der jaren uitgebreid.

Na de rondleiding gaat Koningin Máxima in gesprek met de initiatiefnemers van het Vadercentrum en de samenwerkingspartners. Ook spreekt zij met een afvaardiging van de vele vrijwilligers en deelnemers van het Vadercentrum. Zij vertellen over hun ervaringen en wat hun betrokkenheid bij het Vadercentrum voor hen betekent.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in de samenleving. Het thema van de Appeltjes van Oranje 2023 was ‘Bruggenbouwers in de buurt’. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 114