Prinses Beatrix heropent Molen van Sloten

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden heropent op vrijdagmiddag 7 juni de Molen van Sloten in Amsterdam. De Prinses krijgt een rondleiding en spreekt met betrokkenen bij de Molen. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, de vereniging die zich inzet voor het behoud van molens in Nederland.

De poldermolen heeft de afgelopen maanden een restauratie ondergaan, waarbij de roeden en de wieken zijn vervangen. Ook zijn werkzaamheden verricht aan de balkenconstructie en de vijzel, waarmee het water wordt opgepompt. Na een uitleg over het restauratieproces en de geschiedenis van de molen heropent de Prinses de molen door het lossen van de vang (de rem) en stelt zo de molen in werking. Vervolgens spreekt zij met een aantal mensen die nauw betrokken zijn bij de molen.

De Molen van Sloten is een stichting die werkt met ruim zeventig vrijwilligers die helpen de molen draaiende te houden. Dagelijks verzorgen zij rondleidingen voor binnen- en buitenlandse bezoekers. De molen is een provinciaal monument waarvan het bovendeel stamt uit 1847. Tijdens de herbouw in 1991 in Amsterdam-Sloten is het ondergedeelte hoger gemaakt en is de constructie een stellingmolen geworden. Toenmalig Prinses Juliana verrichte destijds de opening.

RVD, nr. 113