Koning bezoekt helikopteroefening TAC Blaze in Verenigd Koninkrijk

Zijne Majesteit de Koning bezoekt woensdag 19 juni de helikopteroefening TAC Blaze UK op Carlisle Airport in het Verenigd Koninkrijk. Deze oefening van het Defensie Helikopter Commando staat in het teken van trainen in tactisch laagvliegen bij radardreiging en het ontwijken van vijandelijke radarsystemen.

De RAF Spadeadam Range in Noord-Engeland beschikt over echte radarsystemen waarmee vijandelijke dreiging voor vliegers kan worden nagebootst. Verschillende eenheden en helikoptertypes trainen vanuit tactische scenario’s. In het trainingsgebied dat ongeveer 300 hectare groot is, kunnen de helikopterbemanningen trainen op lage hoogte en zelfbeschermingsmiddelen gebruiken om vijandelijke radarsystemen te 'misleiden'. Aan de oefening nemen in totaal tien Apache gevechts- en Chinook en Cougar transporthelikopters deel, met daarbij een luchtmachtdetachement van zo’n 400 militairen. Daarnaast wordt de oefening ondersteund door luchtmachtreservisten en militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. 

Koning Willem-Alexander krijgt uitleg over het doel en het belang van de oefening TAC Blaze en aansluitend vliegt hij mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht. Ook spreekt hij onder meer met gevechtsvliegers en medewerkers van ondersteunende diensten over hun werkzaamheden.

RVD, nr. 169