Podcast 'Door de ogen van de Koning' - aflevering 2

2014 – MH17: ‘Hier kun je je onmogelijk op voorbereiden’

Deze aflevering is onder meer te beluisteren via:

Podcast 'Door de ogen van de Koning' - aflevering 2

PODCAST DOOR DE OGEN VAN DE KONING – AFLEVERING 2 
2014 – MH17: ‘Hier kun je je onmogelijk op voorbereiden’

EDWIN EVERS
Het is precies tien jaar geleden dat Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Prins van Oranje werd hij op 30 april 2013 Koning. Hoe beleefde hij die periode van toen tot nu? In tien afleveringen blikken we terug op tien jaar Koningschap, vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch. Ik ben Edwin Evers en je luistert naar de podcast Door de ogen van de Koning. 

EDWIN EVERS
Majesteit, aflevering 2. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Absoluut.

EDWIN EVERS
We gaan praten over het jaar 2014. Zijn er zo dingen die u zich nog herinnert uit 2014? Als ik het jaartal noem of moeten we maar even door de feitjes heen lopen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
2014 was natuurlijk een jaar met een zeer grote dramatische ervaring voor Nederland, MH17. 
Maar er waren ook hele mooie momenten in 2014. Dus ik zeg, trap af, ga uw gang. 

EDWIN EVERS
Trap af, laten we het doen. Laten we eens luisteren naar de feitjes van 2014. 

VOICE-OVER
In 2014 worden de eerste euro's met de beeltenis van de koning gesmeed, vierde hij zijn eerste koningsdag en gaat hij voor het eerst op staatsbezoek naar Polen. Het was het jaar waarin Oranje met Louis van Gaal de halve finale haalde op het WK voetbal. En ook het jaar dat de wereld fel reageert op de ontvoering van honderden meisjes door Boko Haram. En in de VS breekt grootschalig onrust uit na de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Maar 2014 zal voor Nederland vooral de geschiedenis ingaan als het jaar van Ruslands annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht MH17 waarbij alle 298 inzittenden om het leven komen. 

EDWIN EVERS
Dat was 2014. We gaan het straks uiteraard uitgebreid hebben over MH17. Eerst een paar andere feitjes uit dat jaar want er kwam een euromunt met uw gezicht erop. Hoe was dat?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja en dat was heel bijzonder met name Erwin Olof als kunstenaar, een man die als fotograaf bekend staat die geselecteerd werd om de munt te maken. Dat vond ik wel heel bijzonder. 

EDWIN EVERS
Heeft u daar dan zelf nog inspraken in van hoe u erop staat? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik heb ze wel mogen zien. Ik heb zelf wel commentaar op mogen geven. Maar uiteindelijk is het de staatssecretaris formeel die daarover bepaalt. 

EDWIN EVERS
Maar u zegt niet van nou die lijkt echt voor geen meter. Dat wordt hem niet. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee zo zit ik niet helemaal in de wedstrijd. Ik kijk meer toch naar het totaalplaatje. Maar ik was erg verbaasd door een fotograaf die ik persoonlijk al ken. Het was leuk dat hij meedeed. Dat laat ook zien dat je over de grenzen van je eigen kunst heen toch ook op topniveau kan presteren. 

EDWIN EVERS 
Ik had nog even opgezocht maar ik had me eigenlijk nooit gerealiseerd, ja zegt meer over mij natuurlijk, over de hele symboliek. Want uw hoofd is verdeeld in allemaal vlakken. Die het verkavelde landschap van Nederland symboliseren. Prachtig. Maar ik dacht wel bij mezelf, nou komt in 2014 is die munt en u staat daar met uw gezicht op en toen dacht u: ik laat mijn baard staan. Al die munten opnieuw. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat valt wel mee denk ik. Een munt is tijdloos. Die moet veel langer meegaan dan een baard meegaat. 

EDWIN EVERS
Want die baard gaat er nog een keer af of? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat weet ik niet. 

EDWIN EVERS
Wie gaat er over eigenlijk? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Daar ga ik over natuurlijk. 

EDWIN EVERS
Maar u heeft vier dames in huis, die vinden daar ook allemaal wat van hè?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Maar ik heb het scheerapparaat in mijn hand. Daar kunnen zij wat van vinden maar…

EDWIN EVERS
Er zijn heel veel dingen zijn natuurlijk dan de eerste keer. De eerste kersttoespraak, het eerste staatsbezoek, eerste Olympische Spelen als koning. Daar had u er al heel veel van gedaan natuurlijk. Dus daar had u al de nodig ervaring mee. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Helaas heb ik er weinig gedaan. Eigenlijk nooit. 

EDWIN EVERS
Had u dat wel gewild? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik heb bezocht en georganiseerd. Maar nooit gesport. Maar wel mee georganiseerd natuurlijk in Vancouver. 

EDWIN EVERS
Nou ja, dat moet ook gebeuren. Want u heeft een groot sporthart hè?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. 

EDWIN EVERS
En dan gaat u naar Sotsji en dan bent u daar en dan uiteindelijk, waar gaat het over in 2014? De foto met Poetin. Hoe kijkt u daarop terug?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Die avond was een diner van het NOC*NSF met sponsors. Heel ergens anders in Sotsji. En we kregen een telefoontje dat Poetin had besloten om aanwezig te zijn die avond in het Heineken Huis. Met de vraag of ik daarbij aanwezig kon zijn. We hadden het jaar daarvoor, hadden we het Nederland-Russische Vriendschapjaar gehad. 

EDWIN EVERS
Ja, dus u had hem al eens ontmoet. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Daar was heel veel fout gegaan. Ik had hem al meerdere keren ontmoet. Hij was ook op staatsbezoek geweest hier in Nederland. We waren toen in 2013 in november op bezoek geweest in het Kremlin, aan het eind van het Vriendschapjaar. Het was ook echt beleid van de Nederlandse regering om de vriendschap met Rusland weer aan te halen. En dat hebben we toen een diner gehad in november. En daarom was ook het verzoek of ik echt wel aanwezig kon zijn in het Holland Heineken Huis die avond, om Poetin te ontvangen. Maar ja, wij wisten natuurlijk niet dat hij een maand later de Krim binnen zou vallen. En ook niet dat er een paar maanden later natuurlijk zijn troepen MH17 neer zouden halen. Als we dat geweten zouden hebben, dan was het natuurlijk anders geweest. 

EDWIN EVERS
U zou er nu niet meer heen naartoe gaan? Dat beslist u natuurlijk niet maar…

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat beslist niet, maar wat als? 

EDWIN EVERS
U wist wel hier komt gedonder van? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, dat wist ik niet. Want dat kon niemand weten. Niemand kon weten dat de Krim binnen gevallen zou worden. 

EDWIN EVERS
Nee, maar hij was op dat moment ook niet helemaal onomstreden.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, maar we waren aanwezig in Sochi. We waren aanwezig bij de opening. Ja, er waren problemen, maar daar wordt over gesproken. Kijk, als je alleen nog maar naar Noorwegen, Zweden of Denemarken kan gaan omdat je helemaal overal over eens moet zijn met andere landen, dan kan je niet veel landen meer bezoeken en nergens meer zaken mee doen.

EDWIN EVERS
Dus je kan eigenlijk overal naartoe als het om Olympische Spelen of voetbaltoernooien gaat? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Kijk, er zijn altijd zaken waar je over moet kunnen blijven praten. En als er meningsverschillen zijn, als er problemen zijn, moeten die bespreekbaar zijn. Overal naartoe, dat moet niet altijd kunnen. Nee, dat is zeker niet waar. 

EDWIN EVERS
Waar ligt de grens?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Die grens moet per keer bekeken worden. 

EDWIN EVERS
Het hoofdthema van 2014, u benoemde het eigenlijk al even een beetje in de intro: een inktzwarte bladzijde, denk ik, in de Nederlands geschiedenis. De ramp, het neerhalen van de MH17.
Bijna 300 mensen komen om het leven. 196 Nederlanders komen door die aanslag om het leven. Waar was u toen u het hoorde? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het was een prachtdag. Ik was uitgenodigd door VDL om Netcar te openen. Het was een groot feest. In de auto terug uit Limburg kwamen de eerste berichten door op de radio. Dit is echt fout. Dit is echt helemaal fout. MH17, co-chairing met KLM, dus heel veel Nederlanders. Een hele populaire vlucht. Elke laatste stoel die er was op zo'n vlucht is gewoon ingenomen door een Nederlander. Dan weet je gewoon, dit is echt fout. Ik heb niet eens gewacht tot ik telefoon kreeg, ik ben meteen gaan bellen. Ik zei jongens, ga maar even samen zitten. Ga maar even brainstormen want dit wordt heel groot. 

EDWIN EVERS
Wie belt u dan op zo'n moment? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Op dat moment heb ik de algemene secretaris gebeld van mij, de RVD en het Kabinet van de koning. Ik zei ‘ga maar even samen zitten want dit is zo verschrikkelijk wat hier gebeurd is, dit hoeven we niet eens af te wachten tot we formeel iets horen. Ga alvast maar denken wat we moeten kunnen gaan doen en wie we moeten betrekken hierbij, want dit is dramatisch’. 

EDWIN EVERS
We wisten nog niet alles op dat moment. Het was nog onduidelijk, dacht ik, dat… 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Maar meer dan genoeg. 

EDWIN EVERS
Ja, nee, sowieso. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik wist op basis MH17 het vluchtnummer. Meer hoef je op dat moment niet te weten om te weten hoe erg het is. 

EDWIN EVERS
Nee, dat sowieso. We wisten nog niet dat het een aanslag was. Dat werd later natuurlijk pas bekend. U was onderweg, u komt terug en dan? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Op dat moment kan je niet zo heel veel doen maar je moet wel alle juiste telefoonnummers en contacten hebben. En dat ook alle andere mensen in crisis tafel weten wie ze bij mij moeten bereiken. Dus moet iedereen zijn visitekaartje overal neerleggen van ‘hou ons op de hoogte, betrek ons erbij’ enzovoort. Dat is natuurlijk op dat moment het enige wat je kan doen. 

EDWIN EVERS
Uiteindelijk werd natuurlijk langzamerhand duidelijk wat daar aan de hand was, wat er gebeurd was. Wat is dan op zo'n moment uw rol als koning? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
In eerste instantie kan je niet heel veel doen. Je kan alleen maar kijken vanaf welk moment je ondersteunend kan zijn. Het eerste grote moment was natuurlijk maandag in Nieuwegein. Waar alle betrokkenen bijeen kwamen. Waar de eerste briefings gegeven werden ook, vanuit het kabinet, vanuit NCTV, vanuit andere mensen. Dat was ontzettend emotioneel. Heel rauw ook. Die emoties die daar door de zaal vlogen, die zal ik nooit vergeten.

EDWIN EVERS
Daar waren nabestaanden ook? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Daar waren nabestaanden, met vragen. Maar er was ook een beetje uitleg van wat gezinsregisseurs konden betekenen. Het was echt gewoon de eerste soort van bijeenkomst. Op dat moment was het ook nog helemaal niet duidelijk wanneer de lichamen geborgen konden worden. En wanneer die überhaupt ooit weer naar Nederland zouden kunnen komen. Daarna hebben we ook heel lang gesproken met een heleboel nabestaanden. Wat me daar opviel, zei iedereen tegen mij ‘jij weet tenminste wat het betekent, jij bent een boer verloren, jouw gevoel accepteren was echt’, dat vond ik wel heel bijzonder. Gewoon wel echt een rol van… Ja, toch medeleven. 

EDWIN EVERS
Had u dat zelf ook, dat gevoel? Doordat ik zelf het nodig heb meegemaakt, kan ik me beter verplaatsen in die mensen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Op dat moment niet. Later ben ik me wel gaan realiseren van ja, uiteindelijk heb ik in februari 2012 dat telefoontje gekregen dat mijn broer in de lawine terecht was gekomen. Eigenlijk hetzelfde wat zij hebben meegemaakt. Zij hebben individueel ook een telefoontje gekregen van ‘uw zoon, dochter, geliefde zat in een vliegtuig wat neergestort is’. Op dat moment krijgen een paar honderd mensen dat telefoontje. Maar voor de individu betekent het niet meer of minder dan voor iedereen die zo'n telefoontje ooit zelf krijgt. Maar dat je dan echt ook inderdaad het gevoel hebt dat mensen zich getroost voelen op het moment, ja, voor wat je kan troosten op dat moment, want het is natuurlijk nog wel zo vers en zo verschrikkelijk en zo onduidelijk. En de vragen zijn natuurlijk, die op dat moment ook niet beantwoord kunnen worden. Ja, dat was eigenlijk toch best wel bijzonder dat gewoon die avond, die nacht erna al duidelijk werd dat de eerste treinen uit het oosten van Oekraïne kwamen en dat de eerste slachtoffers geborgen konden worden. En dat inderdaad toen op die woensdag de eerste vliegtuigen al aankwamen op Eindhoven. Ja, dus om dat ook mee te maken daar en al die gezichten weer van die mensen die je twee dagen daarvoor in Nieuwegein had gezien, die daar zaten en gewoon echt, ja, de pijn en het verdriet en de ellende die je daar zag met het moment dat die eerste kisten uit die vliegtuigen kwamen, dat vergeet je nooit meer. 

EDWIN EVERS
Nee. Ik vroeg me af, u bent, u zei net al, ‘ik heb 46 jaar de tijd gehad om me voor te bereiden op het koningschap’ en dat heeft u vast heel intensief gedaan, maar dit zijn toch dingen, hier kun je je onmogelijk op voorbereiden?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Hier kan je je onmogelijk op voorbereiden. 

EDWIN EVERS
Nee he?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Maar dit is zo persoonlijk, dit is zo hoe je zelf, ja, hier kan je je niet op voorbereiden nee. Ik heb natuurlijk wel, ik heb de stille tochten in Volendam meegemaakt na de cafébrand. In Enschede na de vuurwerkramp. Ik ben de dag na de Bijlmer, ben ik met mijn moeder mee gegaan naar de Bijlmer. Dan heb je hetzelfde soort rouw en ellende en woede en alles meegemaakt. Maar daar kan je je niet op voorbereiden. 

EDWIN EVERS
Is dat dan gewoon, ‘ik doe dit op gevoel’? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, als je compassie met mensen hebt, dan kan iedereen dat. Dan ben je toch een symbool en een soort van echt op dat moment ook even een teken van verbinding en samen binding voor een heleboel mensen op zo’n moment. Voor sommige andere mensen ook niet. Sommige mensen hebben daar helemaal geen behoefte aan, dat is ook prima. 

EDWIN EVERS
Ja, net als de vorige keer gaan we ook in deze aflevering een vraag van buitenaf laten horen, verwoord in een voice memo. Deze week komt die blik van buiten van Piet Ploeg. Piet verloor drie familieleden bij de ramp met de MH17 en werd voorzitter van de stichting Nabestaande MH17. Hoe kijkt hij terug op de rol van de koning in de nasleep van het drama? 

PIET PLOEG
Majesteit, fijn dat ik het woord tot u mag richten. Ik ben Piet Ploeg. Ik heb drie familieleden verloren door het neerhalen van vlucht MH17. U heeft vanaf het begin, na de ramp, grote betrokkenheid getoond bij ons als nabestaanden. Dat was dus niet één moment, maar dat waren er velen, tot aan de dag van vandaag. Ik denk terug aan de bijeenkomst in Nieuwegein, kort na de ramp. Bij uw aanwezigheid, bij de aankomst van de slachtoffers in Eindhoven. De herdenking in november 2014. En de opening van het Nationaal MH17-monument, waarbij ik u mocht ontvangen. Maar ook bij andere gelegenheden. En telkens zocht u het contact met de nabestaanden en ging u in gesprek. Ik heb dat van nabij kunnen en mogen aanschouwen. Dat was heel bijzonder en werd zeer gewaardeerd en gevoeld als steun in de rug. En daar zijn wij u zeer dankbaar voor. Zo zijn er helaas de laatste tijd veel gebeurtenissen waarbij mensen in grote problemen en verdrietige omstandigheden zijn geraakt. Zichtbare en voelbare steun van u als koning kan daar veel steun bieden. Dank u wel. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. Ja, tot en met een bezoek in Straatsburg vorig jaar waar de Raad van Europa zich uitsprak over deze zaak. En daar waren ook de nabestaanden van MH17 bij. En daar heb ik ze ook weer getroffen. Dus ja, inderdaad. 

EDWIN EVERS
Dat contact blijft. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat contact blijft. 

EDWIN EVERS
Ja, zwaar en moeilijk onderwerp. In het verlengde van dit onderwerp heb ik Muck gevraagd of hij misschien nog een vraag heeft voor u. 

MUCK
Hallo, hallo. Doet ie het? Hallo koning, hier is Muck weer. Ik wil nog steeds de baas worden, maar ik heb gehoord dat je soms best moeilijke dingen moet doen. Moet je daar wel eens bij huilen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik denk dat de vraag van Muck bij 2014 wel heel erg toepasselijk is. Zeker met alle ellende van neerhalen van MH17. Woede, pijn, verdriet. Ik ben best wel emotioneel. Als ik andere mensen zie huilen van echt gewoon rauw verdriet en pijn en lijden, dan heb ik het best wel moeilijk om het droog te houden. Ik denk dat ik, wat dat betreft, blij mag zijn dat ik in de 2e eeuw leef, waar het tonen van emoties wat minder zwak wordt gezien dan in het verleden, laat ik dat zo zeggen, ja. 

EDWIN EVERS
Het is juist sterk, toch? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, maar in het verleden werd het als zwakte gezien. Ik ben blij dat het in de 21e eeuw toch echt anders gezien wordt. Dat het tonen van emoties, dat het mag. Ik schaam me er ook niet voor moet ik zeggen. Dat heb ik ook met een Latina als vrouw, die natuurlijk ook heel emotioneel kan zijn.
Dat delen we wel, dat is mooi. 

EDWIN EVERS
Ja, want dit gaat dan over het verdriet van anderen en uw eigen verdriet?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, nee, maar ik vind het geen probleem om emoties te tonen. Dat merk ik ook wel, zeker als je het verdriet van anderen ziet. Dat doet me echt wat. 

EDWIN EVERS
Ja. Zijn er ook wel eens taken waarvan u denkt, nou, dit is ook om te huilen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Deze zag ik even weer niet komen. 

EDWIN EVERS
Nee, ik zag hem ook niet aankomen, maar dat is weer terug. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, er zijn natuurlijk een heleboel taken die erbij horen en die gewoon...

EDWIN EVERS
En die niet leuk zijn?

KONING WILLEM-ALEXANDER
 ... af en toe weer komen en die soms minder leuk zijn dan andere keren. Maar het blijft altijd afwisselend. Je ontmoet altijd andere mensen. Leuke mensen en soms minder leuke mensen. En soms is het heel lastig om een halfuur of drie kwartier lang met iemand te praten. Een andere keer is de tijd zo voorbij. Dat gebeurt nou eenmaal zo. 

EDWIN EVERS
Hoe is dat nu? Duurt een eeuwigheid. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
We schieten er doorheen. 

EDWIN EVERS
We schieten er doorheen. Ja. Een van uw taken, dat is volgens mij een taak die... Ik weet niet of die dagelijks voorbij komt, is het ondertekenen van wetten.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Wetten en besluiten, die komt dagelijks voorbij. 

EDWIN EVERS
Is dat dagelijks? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is dagelijks, ja. 

EDWIN EVERS
Om hoeveel wetten worden er jaarlijks door u ondertekend? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het exacte aantal weet ik niet eens. 

EDWIN EVERS
Maar voor uw gevoel? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nou, dat gaat om vele honderden. 

EDWIN EVERS
Ja? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, en besluiten en alles. Ja, absoluut. 

EDWIN EVERS
En weet u dan precies wat u ondertekent? Of komt daar dan een samenvatting van?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Er komt een samenvatting van, ja. 

EDWIN EVERS
En die leest u allemaal? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Die lees ik. Maar als je gewoon het nieuws volgt, weet je van de meeste dingen wel die er aankomen. Dus dat is...

EDWIN EVERS
En hoe volgt u het nieuws?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik volg het nieuws online, via de kranten, via televisie, op allerlei verschillende manieren. Ik ben wat dat betreft ook een beetje een nieuwsjunk. 

EDWIN EVERS
Ja.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dus ik ben redelijk bij wat dat betreft.

EDWIN EVERS
Dus het meeste wat op uw bureau komt, dat denkt u, dat komt me bekend voor. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, dat zijn natuurlijk ook hele technische dingen. Uitwerkingen vaak van wetten en regelgeving.
En dan komt het niet zo bekend voor. Maar de grote dingen, die komen eigenlijk allemaal wel bekend voor. 

EDWIN EVERS
Zitten er ook wel eens wetten tussen waarvan u denkt, ‘nou daar ben ik het absoluut niet mee eens, maar ja, ik moet die handtekening zetten?’ 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is niet relevant. 

EDWIN EVERS
Nee, dat snap ik, maar... 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Als het proces goed gegaan is, dan ben ik degene die daar voor het proces de handtekening onder zet.

EDWIN EVERS
Ja, en dan kan u het er wel mee eens of niet mee eens zijn, dat maakt niet uit. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is niet relevant. 

EDWIN EVERS
Maar dat is natuurlijk wel zo. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is niet relevant. 

EDWIN EVERS
Nee, dat is niet relevant. Het zijn wetten, en wat zijn nog meer voor officiële stukken waar u daar... 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het zijn besluiten, maar het zijn ook koninklijke onderscheidingen. We hebben natuurlijk een heel uniek stelsel waar iedereen in Nederland voor iemand anders een lintje aan mag vragen, maar uiteindelijk komt er wel mijn handtekening onder. En dan lees je natuurlijk van allerlei mensen die verder nooit in het zonnetje staan. Die toch iets bijzonders hebben gedaan voor de maatschappij. En daar zie je dan ook de samenvattingen van wat die mensen gedaan hebben. Dat is toch wel bijzonder. Dat vind ik ook echt leuk om te lezen, want dan lees je echt bijzondere dingen bij.

EDWIN EVERS
Ja, ik heb er ook één gekregen. Die moet er tussendoor van geglipt zijn. Ja, daar is even wat misgeraakt. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Maar ze zetten alleen maar de samenvatting van de belangrijke mensen erbij. 

EDWIN EVERS
Ja, dus die van mij heeft u nooit gelezen. Ja, dit was 2014. Het was een jaar met hele leuke dingen en een aantal afschuwelijke dingen, trieste momenten. Ik wil het jaar graag afsluiten. Ik wil u bedanken voor het praten over dit jaar.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Tot in 2015.

EDWIN EVERS
Ja, tot in 2015.