Podcast 'Door de ogen van de Koning' - aflevering 3

2015 – Thuisgevoel: ‘Iedereen in Nederland moet zich thuis kunnen voelen, ongeacht afkomst, achtergrond, herkomst...’

Deze aflevering is onder meer te beluisteren via:

Podcast 'Door de ogen van de Koning' - aflevering 3

PODCAST DOOR DE OGEN VAN DE KONING – AFLEVERING 3 
2015 – Thuisgevoel: ‘Iedereen in Nederland moet zich thuis kunnen voelen, ongeacht afkomst, achtergrond, herkomst...’

EDWIN EVERS
Het is precies tien jaar geleden dat Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Prins van Oranje werd hij op 30 april 2013 Koning. Hoe beleefde hij die periode van toen tot nu? In tien afleveringen blikken we terug op tien jaar Koningschap, vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch. Ik ben Edwin Evers en je luistert naar de podcast Door de ogen van de Koning. 

EDWIN EVERS
Majesteit, en toen was het 2015. We vliegen door de jaren heen. Zo ervaart u het zelf geloof ik ook hè?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, het is heel snel gegaan. Maar het is wel leuk om op deze manier toch een beetje terug te kunnen kijken op die jaren. Dus vandaar met wat rust van de podcast even terugblikken op die tien verschillende jaren. 

EDWIN EVERS
We zitten hier trouwens in uw werkkamer. Prachtige werkkamer. Wat kunt u daarover vertellen eigenlijk?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, een prachtige werkkamer, prachtig paleis waar we met heel veel plezier wonen sinds vier jaar nu. Het leuke ervan is dat ik hier naast een raam zit at in de 17e eeuw erin zat en ik geloof in de 18e eeuw dichtgemetseld is. En vijf jaar geleden weer geopend is. Ik heb gewoon een prachtige tuin. De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, wereldberoemd, die heeft deze tuin aangelegd en daarachter de vijver waar ik Máxima ten huwelijk heb gevraagd in 2001.

EDWIN EVERS
Oh, dat is die vijver?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. Veel geschiedenis en veel mooie dingen te zien vanuit dit raam. 

EDWIN EVERS
En hoeveel zit u nou hier op die werkkamer? Ik zou hier de hele dag willen zitten eigenlijk.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, maar ik reis liever door het land heen. Ik heb hier tijdens de coronatijd veel te lang gezeten, veel te veel zoom calls. Ik ben blij dat ik hier weer weg mag. 

EDWIN EVERS
Dat vroeg me af bij die zoom calls, want dat deden natuurlijk heel veel mensen, die zoom calls en dan aan de bovenkant een colbertje en een stropdas en aan de onderkant gewoon in de trainingsbroek. Deed u dat ook of niet? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, natuurlijk. 

EDWIN EVERS
Ja? Fantastisch hè? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Niet elke keer, maar het is voorgekomen. Zeker in het begin, want het geeft gewoon een goed gevoel. 

EDWIN EVERS
Heerlijk. We gaan naar het jaar 2015. We hebben wat feitjes op een rij gezet. 

VOICE-OVER
2015 was een heftig jaar voor Europa, met meerdere aanslagen in Parijs en een uit de hand lopende vluchtelingenproblematiek. Feyenoordsupporters richtten na de wedstrijd tegen A.S. Roma veel schade toe aan de Italiaanse hoofdstad en wordt in de studio van het NOS Journaal de indringer Tariq Z. door de politie overmeesterd. Maar we vieren ook zeventig jaar vrijheid en werkten aan de toekomst met het Klimaatakkoord in Parijs. De Tour de France startte in Utrecht. We maakten ons massaal druk over het bonnetje van Teeven. En de Koning bezocht de Amerikaanse president Obama. 

EDWIN EVERS
Dat is het jaar 2015. In een notendop. Welke pikt u hier meteen uit, waarvan u zegt: nou…?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Uiteindelijk natuurlijk zeventig jaar bevrijding, heel belangrijk. Omdat we eigenlijk nog nooit zo lang in vrede geleefd hebben in Europa. Zeventig jaar is natuurlijk één moment. We zijn nu bijna tachtig jaar verder.
En we maken nu voor het eerst een grote oorlog mee op het continent. Even de Balkanoorlog, of Joegoslaviëoorlog, niet te vergeten. Want dat was ook verschrikkelijk voor degenen die... Maar nu maak ik voor het eerst echt een grote oorlog weer mee op het continent. En we zijn door tachtig jaar vrede waarschijnlijk een beetje in slaap gesust, met hoe wreed de mensheid eigenlijk is. En hoe bijzonder het eigenlijk is dat we tachtig jaar vrede en welzijn en welvaart, zeker op ons continent, hebben mee mogen maken. Dat was uniek. Het is misschien te vanzelfsprekend geworden. En we moeten weer begrijpen dat vrede, welvaart en welzijn onderhoud nodig heeft. Dat we ook moeten vertellen waarom het nodig is dat we in een democratische staat leven. Hoe belangrijk het is dat we met elkaar op deze vreedzame manier samen kunnen leven. Het is natuurlijk voor psychologen, ik begrijp het niet, maar als je elke individu vraagt, wie wil in vrede samenleven? Hoe kan het dan zijn dat staten oorlog kunnen voeren? Ik begrijp het niet. Ik ben ook geen psycholoog. Maar het komt wel heel hard binnen sinds 24 februari vorig jaar.

EDWIN EVERS
Die 70 jaar vrijheid was ook een van de aanleidingen voor u voor het bezoek aan de Verenigde Staten... 

KONING WILLEM-ALEXANDER
En Canada. 

EDWIN EVERS
Ik zat nog even dat allemaal een beetje terug te kijken op YouTube. U zat bij Obama daar mooi voor die open haard. Hij sprak en daarna kwam u met een fantastisch verhaal. Het leek alsof u dat zo voor de vuist weg deed. Heel knap. Is dat ook zo? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, dat bereid ik natuurlijk wel voor. 

EDWIN EVERS
Hoe dan? Want er was geen autocue of iets? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, dat was uit het hoofd.

EDWIN EVERS
Dat zit in uw hoofd: dat ga ik zeggen?

KONING WILLEM-ALEXANDER
De punten die ik wil zeggen, die heb ik van tevoren opgeschreven. En die zitten in mijn hoofd. En de precieze woorden kies ik op dat moment. De precieze bewoording. Maar je weet precies welke punten je wil brengen. Je hebt natuurlijk maar één kans op dat moment. Om het allemaal goed achter elkaar te zetten. 

EDWIN EVERS
Vijftig journalisten voor de neus. Flitsende camera's. Imponerend of zegt u, dat doet mij eigenlijk niet zoveel? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, gelukkig wel. Want daardoor krijg je adrenaline. En die heb ik wel nodig om dat goed te doen. Absoluut, want anders lukt me dat niet.

EDWIN EVERS
Het zag er dan al heel vriendschappelijk uit. Is dat dan ook of niet? Onderhoudt u dan nog contacten met dat soort mensen buiten uw functie om? Of gaat het zo vriendschappelijk niet? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Met sommigen zeker wel, ja, absoluut. Ik heb in de acht jaar dat president Obama president was hem vaak meerdere keren mogen ontmoeten en altijd een prima band met hem gehad. Wat dat betreft is dat wel een... 

EDWIN EVERS
Maar dat gaat niet op app-niveau? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, dat niet. Maar we hebben hier natuurlijk in 2014 de Nuclear Security Summit gehad, waar Obama aanwezig was. En toen hebben we een groot diner gehad hier in de Oranjezaal op Huis ten Bosch. Dat was het laatste evenement voordat het voor de verbouwing dichtging. Dat is ook wel een bijzonder moment. En ons bezoek aan Washington was vlak daarna. Dus de relaties waren wel goed. 

EDWIN EVERS
Ik zei het al, ik keek het even na zo op YouTube. Dat is natuurlijk altijd leuk. Ik zie hier ook een mooie computer op uw kantoor staan. Bent u een beetje van de YouTube of niet? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Absoluut.

EDWIN EVERS
Ja? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, YouTube gebruik ik voor elke gebruiksaanwijzing. 

EDWIN EVERS
Hahaha! Als u een Ikea-kastje in elkaar moet zetten. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Voor alles wat ik nodig heb. Maakt niet uit wat je nodig hebt, Je kan het altijd op YouTube vinden. 

EDWIN EVERS
Het is wel waar. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Vroeger gooide ik gebruiksaanwijzingen altijd als eerste weg. 

EDWIN EVERS
Wat is dan het laatste wat u opgezocht hebt? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat weet ik echt niet meer. 

EDWIN EVERS
Dat wilt u niet zeggen.

KONING WILLEM-ALEXANDER
 Nee, ik zou het echt niet meer weten. Maar ik gebruik het voor van alles en nog wat de hele tijd. Het is zo'n mooi medium.

EDWIN EVERS
Ik ben dan toch benieuwd wat. Niet alleen maar om dingen in elkaar te zetten. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, maar ik ben vrij fanatiek golfer geworden in de pandemie, tijdens Covid. Want dat was een van de dingen die je kon blijven doen. Als je je golfswing wil verpesten of verbeteren, allebei kan je het heel goed vinden. Er zijn eindeloze filmpjes op YouTube van allerlei dingen. Stand-up paddling bijvoorbeeld. Hoe je dus... Ik weet niet of je het wel eens gedaan hebt. 

EDWIN EVERS
Waar heb je dat voor nodig? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Om te kijken hoe je je peddel aan één kant kan houden zonder aan de andere kant te gaan.

EDWIN EVERS
En dat doet u dan hier op de vijver? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, dat doe ik in de vakantie. Dan kijk ik even wat voor technieken. Gewoon even technieken bestuderen. Van allerlei verschillende dingen. 

EDWIN EVERS
En daar zijn beelden van? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Op YouTube? 

EDWIN EVERS
Nee, u op de... 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Absoluut niet. 

EDWIN EVERS
Niet hè? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat niet, maar dat maakt niet uit. Gewoon voor alles en nog wat.

EDWIN EVERS
En gewoon grappige filmpjes? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Je krijgt natuurlijk zoveel filmpjes door. Van allerlei, van TikTok, Insta, van alles en nog wat natuurlijk. 

EDWIN EVERS
Lucky TV? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ook. 

EDWIN EVERS
Ja? Kunt u er om lachen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik kan er ontzettend om lachen.

EDWIN EVERS
Ja? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. En mijn kinderen ook. En die laten het ook allemaal zien. Die vinden het fantastisch. 

EDWIN EVERS
Geweldig. Klimaatakkoord was ook 2015. Maakt u zich zorgen over het klimaat?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik maak me zeker zorgen over het klimaat. En ik ben blij dat het een akkoord is, maar er moeten wel natuurlijk ook gehandhaafd en nageleefd worden wat er afgesproken is. Klimaat is natuurlijk altijd veranderd in de geschiedenis, maar heel geleidelijk. En het tempo waar het nu mee gaat is natuurlijk verschrikkelijk. Dat is nog nooit eerder vertoond. En zeker met een aarde waar acht miljard mensen op leven, die ook nog moeten eten en samen moeten leven. Dat gaat niet samen. 

EDWIN EVERS
En dat worden er steeds meer? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
En dat worden er steeds meer. We gaan richting de tien miljard.

EDWIN EVERS
Ik vind het altijd een beetje flauw om te vragen, maar ik doe het toch. Want we hebben natuurlijk als mensen zeggen, praat over het klimaat en wat we er allemaal voor moeten doen. Zoals onze regering ook doet. U bent zelf best wel actief. Ik begrijp dat op Paleis Noordeinde komen dan die zonnepanelen. Je mocht het niet. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Je mag nog geen zonnepanelen op monumenten leggen. En we hebben het nu zover gekregen dat voor het eerst een monument met zonnepanelen bedekt mag worden die niet van de straat te zien zijn. 

EDWIN EVERS
Dat is Paleis Noordeinde? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is Paleis Noordeinde. Omdat het een plat dak is, kan het op het platte dak. Daarom kon het wel op het Noordeinde. 

EDWIN EVERS
En de bedrijfswagen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik heb nog een oude auto die inmiddels elf jaar oud is. Toen verbouwd is, verlengd is. De auto zelf is elf jaar oud. Ja, op een gegeven moment is die afgeschreven en dan wordt die vervangen.

EDWIN EVERS
En wordt de volgende een elektrische? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
In ieder geval hybride. Ik weet niet of hij elektrisch wordt. Maar zelf mijn eigen auto die ik thuis rijd, is elektrisch. 

EDWIN EVERS
Maar rijdt u veel? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Te weinig. Ik vind het heerlijk om auto te rijden, dus het is altijd te weinig. 

EDWIN EVERS
Waar rijdt u dan naartoe? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, overal naartoe. Voor mezelf. Gewoon privé. Ja, dan rijd ik zelf. Ja. 

EDWIN EVERS
Ja, ik probeer het even... Natuurlijk rijdt u ook gewoon auto. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, van A naar B en naar C. 

EDWIN EVERS
Ja, natuurlijk. Maar ik denk dan, waar rijdt u naar toe? Waar rijd ik zelf naartoe Ja, ik rij naar de winkel. Of ik rij naar boodschappen doen. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik rij naar het sporten, of ik rij naar een winkel. Of ik rij naar vrienden toe. Of ik rij naar mijn moeder. 

EDWIN EVERS
En dan rijdt u altijd zelf? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Niet altijd, maar meestal wel, ja. 

EDWIN EVERS
Ja? Als u naar uw moeder rijdt, rijdt u daar zelf naar toe? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. 

EDWIN EVERS
Dan gaat die daar aan de lader natuurlijk. We gaan naar een hoofdthema. De thuisgevoelbezoeken. Ja, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Ik weet wel dat u regelmatig op bezoek gaat. Dat zien we natuurlijk. Wat is het? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Iedereen in Nederland moet zich thuis kunnen voelen waar hij of zij woont. Ongeacht achtergrond, herkomst, wat dan ook. Dat is niet altijd het geval. En er zijn een heleboel verschillende situaties. Kijk, thuisgevoelbezoeken is een soort containerbegrip voor allerlei verschillende situaties. Maar het geeft wel een soort lijn aan waarbinnen je dan verschillende bezoeken aflegt. Daarna ook weer opnieuw teruggaat. Ik ben een paar keer terug gegaan naar dezelfde plek. Hoe is het vijf, zes jaar later? Enzovoort. Dus ja, dat kan in binnensteden zijn. Dat kan op het platteland zijn. Dat kan bij de woonwagenbewoners zijn. Op allerlei verschillende niveaus kan dat zijn. Ik denk dat het een heel goed thema is geweest om verschillende bezoeken op af te leggen. En nu ook dus weer opnieuw te bezoeken.

EDWIN EVERS
Is dat een van de dingen waarvan u zei bij uw aantreden van ‘dat is wat ik wil gaan doen’? Van de vernieuwingen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het is natuurlijk wel een groot deel van het samenbindende werk wat ik als Koning heb. En ook die mensen een stem te geven die zich verdrukt voelen of verdrukt zijn in hun eigen omgeving. Door aanwezig te zijn, toch mensen bij elkaar aan tafel te brengen. Problemen op tafel te krijgen, oplossingen te zoeken. En dat vind ik heel belangrijk. En daarom vind ik het ook belangrijk om na een paar jaar terug te gaan. Om te kijken of die oplossingen ook inderdaad gevonden zijn. Of ze uitgevoerd zijn. Of het beter gaat.

EDWIN EVERS
Is er zo'n bezoek wat u bij is gebleven? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het is allemaal verschillende bezoeken. Eindhoven, maar ook een woonwagenkamp in Zeist. In Rotterdam-Zuid. Er zijn allerlei verschillende bezoeken geweest. In Zuidoost Amsterdam. Overal. 

EDWIN EVERS
Is het ook voor u om binding te houden met de gewone mensen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Zeker. Het is binding houden met mensen die in de verdrukking zitten. En proberen te begrijpen waar ze mee bezig zijn. Maar ook kennis te maken met wethouders, gedeputeerden, ambtenaren. Die zich daar keihard voor inzetten. En die ook hele bijzondere mensen zijn. 

EDWIN EVERS
Weten die mensen dan dat u komt? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Meestal niet. Meestal wordt gezegd er komt een minister of de burgemeester komt. 

EDWIN EVERS
En dan komt u. En dan? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het is om ze even rustiger te houden. Anders zijn ze van tevoren in de stress. En als je op het allerlaatste moment pas aankondigt, dan zijn mensen... Ja, het is even bijzonder. Maar ik heb het gevoel dat ik mensen op hun gemak kan stellen. En vrij snel gaan de gesprekken helemaal. Dus dan is het alsof het gewoon een gesprek is.

EDWIN EVERS
Elke aflevering krijgt het Koningschap ook vorm door de ogen van anderen. Wat zij zagen is onderdeel van het verhaal van afgelopen decennium. En daarom vragen we elke aflevering naar een blik van buitenaf verwoord in een voice memo. Deze week komt die blik van buiten van Abdessamia Maghnouj. Hij is hoofdtrainer van een taekwondoschool in Rotterdam. Een school die de Koning in 2015 bezocht. Wat betekende dat bezoek? We gaan even luisteren.

ABDESSAMIA MAGHNOUJ
Ik ben Abdessamia Maghnouj. 2023 is een heel bijzonder jaar voor ons. Voor u als de Koning, dat u tien jaar jubileum viert. En voor ons omdat we ook ons 25 jaar bestaan vieren. Op 25 juni 2015 zijn we vereerd en verrast om u te verwelkomen op onze hoofdlocatie in Rotterdam-Zuid, de wijk Heelsluis. Een jaar ervoor, 2014, hadden wij ambitie om te groeien in de wijk en ook in onze sport. En inmiddels is dat wel gelukt. Omdat we in 2018, 2019 en 2022 de kampioenen van Nederland zijn. We zijn de beste van Nederland in sparren. En we zijn gegroeid tot 550 leden. Door uw bezoek naar onze vereniging hebben we heel veel leden gekregen en het heeft ons geholpen om onze ambitie waar te maken. Daarom profiteer ik van deze gelegenheid om u te bedanken voor uw bezoek. En we hopen u zo snel mogelijk in onze wijk Hillesluis en wie weet misschien ook in onze hoofdlocatie te verwelkomen. Bedankt. 

EDWIN EVERS
Herinnert u zich dit bezoek nog? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Absoluut. Dat was denk ik zelfs een van de eerste thuisgevoelbezoeken die ik afgelegd heb. En ook één waar ik hoop ooit weer terug te keren. Want het is echt belangrijk om te zien hoe positieve veranderingen doorgevoerd kunnen worden door dit soort mensen in dit soort wijken.

EDWIN EVERS
Wel ook leuk dat hij zegt, u bent eigenlijk een magneet voor de sportvereniging. Want na uw bezoek zijn heel veel mensen daar naartoe gekomen. U ziet dat misschien zelf anders. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Misschien is dat zo, maar zij zijn degenen die het werk doen en zij zijn ook diegenen die die leden houden. Misschien hebben ze daardoor, door mijn bezoek, hebben meer mensen ervan gehoord. Maar door het goede werk wat zij doen in de wijk, in de stad, zijn die mensen gebleven en kunnen ze ook echt een positieve verandering aan hun leven geven. 

EDWIN EVERS
Want die voeling met de samenleving, die bezoeken kunnen daar natuurlijk aan bijdragen. Zijn er andere manieren waarop u dat doet? We hebben het al even een beetje gehad over social media, die natuurlijk een grote rol spelen. Kijkt u wel eens op Twitter om reacties te peilen? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja natuurlijk. Vroeger was natuurlijk de kroeg om de hoek van een fabriek, werd er vrijdagmiddag ook heel hard gescholden op de baas. 

EDWIN EVERS
Ja. Vergelijkt u het daar een beetje mee? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
En daar werden ook de meest verschrikkelijke dingen waarschijnlijk gezegd. En maandagochtend gingen ze keurig weer aan het werk. Dan was het afgelopen, maar dan bleef het in die kroeg. En nu staat het gewoon online, maar het zijn dezelfde dingen. Mensen moeten natuurlijk ook afreageren. En omdat het anoniem is. Lekker afreageren. 

EDWIN EVERS
En raakt u dat dan wel eens, als u dingen over uzelf leest? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee. Ik heb er wel mee moeten leren omgaan. In het begin vond ik het lastig. Maar uiteindelijk begrijp je ook dat het natuurlijk ook een reactie is. Even afreageren, lekker anoniem. En de meeste mensen hebben het dan ook gewoon achter zich gelaten. 

EDWIN EVERS
Spelen uw kinderen daar nog een rol in? Want die zitten natuurlijk... Die gaan naar school. Je hebt natuurlijk een hele andere omgeving waar ze in... Praat u daar met ze over, wat er leeft in de samenleving? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ze zijn absoluut niet blind en doof. Ze zien ook alles wat er gebeurt. Ze zien ook alles wat er langskomt. En dat raakt hun ook.

EDWIN EVERS 
Maar wat zijn dan dingen die bijvoorbeeld... 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het kan van alles zijn op social media. Ze zien alles. Ze lezen alles. Ze horen alles. We sluiten ze nergens vanaf. 

EDWIN EVERS
En daar praten ze dan met u over? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Daar praten ze over. En daar praten ze ook met andere mensen over. Want dat is best wel hard. En zeker als je een opgroeiend kind bent, is dat heel vervelend. En als andere kinderen jou er dan op aanspreken... Kinderen hebben natuurlijk geen filter wat dat betreft. Maar aan de andere kant, het is wel de realiteit van deze tijd. Dus daar moeten ze mee leren omgaan.

EDWIN EVERS
En confronteren ze u dan wel eens met iets wat ze gehoord hebben? Ik heb nou dit gehoord…

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, natuurlijk. Natuurlijk. En we hebben er hele open discussies over aan tafel. 

EDWIN EVERS
Maar waarover dan bijvoorbeeld?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik ga geen absolute voorbeelden noemen, maar het gebeurt gewoon de hele tijd. Het is gewoon een deel van de samenleving geworden. En zij lezen en horen het ook. Ze zitten natuurlijk ook op alle social media. 

EDWIN EVERS
En raakt het hun? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Natuurlijk raakt het hun. Want u zegt, ik kan het op een gegeven moment naast mij neerleggen…

EDWIN EVERS
Ja, natuurlijk raakt het hen. En als kind raakt je dat waarschijnlijk meer. En ze spreken er ook met ons over, met andere mensen over. En dat is ook heel belangrijk. Om hun gevoelens erover kwijt te kunnen. En ook om te begrijpen dat het niet persoonlijk is. Dat ze het ook niet persoonlijk moeten nemen. Maar dat moeten ze wel leren.

EDWIN EVERS
Dat lijkt me lastig. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is heel lastig. Natuurlijk is dat lastig. Maar het is wel deze tijd. Daar moet je mee om leren gaan. Als je je ervan afschermt, dan kan je niet opereren in deze maatschappij. 

EDWIN EVERS
Maar dat was in uw tijd een stuk makkelijker, of niet? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Zeker.

EDWIN EVERS
Ja? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Zeker. Ja, absoluut. Daar had je geen last van. 

EDWIN EVERS
Nee, geen mobieltjes waar iedereen staat te filmen. Of overal meteen wat van vindt.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, dat is het geluk wat ik heb gehad, ja. En in de Middeleeuwen was dat ook weer anders. 

EDWIN EVERS
Toen schijnt het ook anders geweest te zijn. Ja. Ik wil nog even een bruggetje maken naar het Oranje Fonds, want daarvoor doet u ook bezoeken. Zijn dat hele andere bezoeken? Is dat meer projectmatig? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat is inderdaad meer projectmatig. Het Oranje Fonds is een prachtig cadeau wat we gekregen hebben voor ons huwelijk. En waar wij samen beschermpaar van zijn. Waar we regelmatig voor het land in gaan. Ook een heel mooi middel om het land in te gaan. Want zij hebben natuurlijk overal in het land fantastische projecten. Op het gebied van welzijn.

EDWIN EVERS
Ja, want even: wat doet het Oranje Fonds precies? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het Oranje Fonds doet verschillende dingen. Het zijn natuurlijk sociale welzijnsprojecten, maar heeft ook een groeifonds. Sociale ondernemers krijgen dan de kans om met hun projecten te groeien met coaching en begeleiding en ook samenwerking om hun projecten uit te breiden. Groter te maken of uit te spreiden over het land heen. Dus op allerlei verschillende manieren draagt het Oranje Fonds bij aan welzijn in de buurt en wijken in Nederland. En in het Caribisch Nederland ook. Dus het is echt een koninkrijksbreed project. En voor ons is het een heel belangrijk middel ook om mensen te spreken, te zien. Natuurlijk de Appeltjes van Oranje als prijzen die uitgegeven worden. Op zich al een prachtig evenement waar je fantastische sociale ondernemers ziet die echt met hart en ziel zich achter hun project steken, als vrijwilligers ongelooflijk werk doen. Nederland is sowieso een ongelooflijk vrijwilligersland. Er wordt heel veel vrijwilligerswerk gedaan. Veel meer dan andere landen. Dat vergeten we wel eens. En zonder die vrijwilligers zou onze maatschappij niet zijn. Daar moeten we ook heel dankbaar voor zijn dat mensen zich kosteloos zo inzetten. 

EDWIN EVERS
We zijn toegekomen aan de vraag van Muck. Die leuke vragen heeft en die ons een klein inkijkje geeft, of een behoorlijk inkijkje misschien zelfs wel, in wat de Koning zoal doet. En deze keer is hij benieuwd naar het contact tussen de Koning en de burgers. 

MUCK
Leuk allemaal Edwin. En nu wil ik weer.

EDWIN EVERS 
Ja, ik zeg niks. 

MUCK
Hallo Koning, met Muck. Ik weet steeds beter wat ik moet doen, omdat je m’n berichten beantwoordt. Ik hoop alleen niet dat je deze tips aan iedereen geeft. Krijg je veel vragen?

EDWIN EVERS
Oh, hij tutoyeert al, hij is een stuk verder dan ik. Krijgt u veel vragen van burgers? Dan denk ik over verzoekschriften?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, ik krijg veel verzoekschriften binnen, absoluut. 

EDWIN EVERS
Wat is veel?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Een paar honderd.

EDWIN EVERS
Een paar honderd, per jaar hebben we het dan over?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Een paar honderd per jaar, soms zijn het er veel meer, maar dan is het een gecoördineerde actie. 

EDWIN EVERS
En wat is een verzoekschrift, dat is een vraag van een burger?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dat kan een vraag van een burger zijn, dat kan een ergernis van een burger zijn, dat kan echt een schreeuw om hulp zijn, het zijn hele, hele verschillende dingen. 

EDWIN EVERS
Ja, want waar gaat het vaak over? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het gaat heel vaak over financiële problemen, problemen met de overheden, problemen met allerlei dingen die in de maatschappij spelen, van alles en nog wat. 

EDWIN EVERS
Financiële problemen en dan denken ze: ik moet bij de Koning zijn?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, in principe alle brieven komen binnen bij het Kabinet van de Koning. En daar worden ze bekeken en gekeken naar wie er het beste opvolging aan kan geven, vaak is dat een departement of gemeente, maar deze mensen krijgen altijd antwoord, en vaak ook tips erbij bij wie ze wel moeten zijn. Vaak weten ze gewoon niet, zien ze door de bomen het bos niet meer, en dan weten ze het gewoon echt niet meer waar ze wel moeten zijn en niet moeten zijn. 

EDWIN EVERS
En ziet u die verzoekschriften allemaal, of krijgt u een selectie?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik zie ze niet allemaal, maar ik krijg wel een selectie van de belangrijkste, de schrijnende gevallen zie ik allemaal ja. 

EDWIN EVERS
En beantwoordt u ze wel eens zelf?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, ik beantwoord ze niet zelf, altijd namens mij, maar ik bemoei me wel met de inhoud van het antwoord. Dus dan bespreek ik dat met de directeur van het Kabinet, en dan beantwoordt hij ze, of ze gaan naar een departement waar een minister beantwoordt, maar inhoudelijk kijk ik er wel naar wat ermee gebeurt. 

EDWIN EVERS
Maar honderden vragen per jaar dus van burgers?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. 

EDWIN EVERS
Dat zijn geen verzoekschriften, alhoewel, er zitten ook gratieverzoeken onder andere bij. Ik las, dat zijn er best wel veel op jaarbasis, verzoeken althans.

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, en daar worden een heleboel van als positief beoordeeld…

EDWIN EVERS
Wat is een heleboel?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik zou de precieze aantallen echt niet weten, maar dat gaat ook om honderden. 

EDWIN EVERS
Aanvragen of die goedgekeurd worden?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Aanvragen. Dat zit ook in de koffer, dan is er eens per zoveel weken gewoon een stapel, van mensen positief en negatief beoordeeld, dus er moet een oordeel van de rechtbank en een oordeel van de minister of de staatssecretaris over zijn, en ik bekrachtig alleen maar dan…

EDWIN EVERS
U zet de handtekening?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ik zet de handtekening eronder.

EDWIN EVERS
En dan denkt iedereen ‘de Koning verleent gratie’, maar feitelijk is dat niet zo?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Nee, ik kan dat ook absoluut niet. Ik kan geen gratie verlenen…

EDWIN EVERS
Ja, want als je hier dan een tv-presentator gratie verleend, dan vindt iedereen daar wat van. Wat doet de Koning nu? 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja. Maar ik heb ook heel vaak, er staat boven een dwangbevel ‘in naam van de Koning’. 

EDWIN EVERS
Die ken ik, daar heb ik er heel veel van gehad, bedankt nog voor alle mooie brieven. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Maar een heleboel mensen geloven echt dat ik dat dan echt zelf doe. En het is heel lastig om uit te leggen, daar ben je toch het symbool van de natie, symbool van de eenheid, waar in naam van de Koning rechtgesproken wordt, in naam van de eenheid, van het symbool, en niet van de persoon Willem-Alexander die zegt ‘jij moet nu je huis uit’, zo is het niet. En dat is heel lastig, ‘jij moet nu dit betalen’, die dwangbevelen… En ik moet eerlijk zeggen, ik heb een heleboel mensen die me erop aangesproken hebben, maar het is toch de symboliek van de Koning, van de eenheid van de staat, in naam waarvan rechtgesproken wordt.

EDWIN EVERS
Wat lijkt me dat moeilijk om dat op een gegeven moment, dat u dat naast zich neer kunt leggen. Dat iedereen daar wat van vindt. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Ja, maar als iedereen ergens wat van vindt en je kunt het niet naast je neerleggen…

EDWIN EVERS
Dan is dit geen geschikte functie?

KONING WILLEM-ALEXANDER
Dan is dit geen geschikte functie, nee absoluut niet. Nee. 

EDWIN EVERS
Ik wil u bedanken voor 2015. 

KONING WILLEM-ALEXANDER
Het was weer een mooi gesprek, ik denk in 2016 gaan we weer met frisse moed ertegenaan. 

EDWIN EVERS
Ik was even bang dat u zou zeggen met frisse tegenzin. Dank u wel.