Toespraak van Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek aan Mecklenburg-Voor-Pommeren, Schloss Schwerin

De toespraak is uitgesproken in het  Duits.

Mevrouw de minister-president, Meneer Schwesig, 

Dank U wel voor Uw hartelijke woorden. Wat een bijzondere ervaring om te gast te zijn op deze mooie plek waar mijn overgrootvader als kind woonde! Mijn vrouw en ik voelen ons hier welkom en wij verheugen ons zeer op vandaag en morgen. Voor ons is dit een unieke kans om deze deelstaat nog beter te leren kennen.

Mecklenburg-Vorpommern en Nederland zijn geen directe buren. Maar wij zijn wel verbonden, al vele eeuwen. Wat in de Hanzetijd is gegroeid, is nog steeds zichtbaar. Wij herkennen iets in elkaar: ondernemingsgeest, de wil tot samenwerking. Die herkenning maakt onze band zo sterk.

Wij kijken met respect naar de ontwikkeling die deze deelstaat heeft doorgemaakt sinds de Wende dertig jaar geleden. De inwoners van Mecklenburg en van Vorpommern kwamen samen in één verband. Samen heeft U sindsdien een grote prestatie geleverd.

Ik realiseer me heel goed dat dit allerminst gemakkelijk was. Oude zekerheden waren weggevallen. Er moest iets nieuws worden opgebouwd. Een nieuwe economie die banen en welvaart schept. Een nieuw sociaal verband waarin mensen zich beschermd en thuis kunnen voelen. Een nieuwe relatie tot de buren, zowel binnen de Bondsrepubliek als daarbuiten.

Al die opgaven zijn voortvarend ter hand genomen. Voor ons is het heel waardevol om hier met burgers, ondernemers en bestuurders te kunnen spreken over hun ervaringen. Want er is veel dat wij van U kunnen leren. Veel onderwerpen die U hier sterk bezighouden, zijn ook in Nederland hoogst actueel.

Ik denk in de eerste plaats aan de vraag hoe het platteland vitaal kan blijven nu de bevolking op veel plaatsen krimpt. Dit speelt niet alleen in Mecklenburg-Vorpommern, maar ook in verschillende regio’s in Nederland. 

Het is fascinerend om te zien hoe in dorpen mensen niet bij de pakken neerzitten, maar samen aan de slag gaan om hun dorp een nieuwe toekomst te geven. De belangrijkste grondstoffen zijn altijd en overal weer menselijke creativiteit, gemeenschapszin en daadkracht. Weinig is onmogelijk voor mensen die zich met Herzblut inzetten voor het gezamenlijk belang. Mijn vrouw en ik zijn erg geïnteresseerd in concrete ervaringen die hier zijn opgedaan. Daarom verheugen wij ons bijzonder op het bezoek aan Bollewick, morgen!

Er zijn nog veel meer onderwerpen die ons verbinden. De relatie met de zee is daarvan een heel belangrijke. U bent terecht trots op Uw lange kustlijn, net als wij. Het is heerlijk om dichtbij de zee te wonen. Maar dat plezier gaat wel gepaard met grote verantwoordelijkheden! Kustbescherming is een voortdurende zorg voor U en voor ons. Hier in deze deelstaat is veel expertise op dat gebied samengebald. Vanmiddag horen we daar meer over op het Leibniz-Institut für Ostseeforschung in Warnemünde. Dan zal het ook gaan over onze gezamenlijke onderzoeksinspanningen om onze veiligheid te waarborgen en onze natuur te beschermen.

Ik wil U graag danken voor het enthousiasme waarmee U samenwerking over de grenzen zoekt. Niet alleen met Uw directe buren ten oosten en ten noorden. Maar ook met ons als Uw partners en vrienden in het westen! Het is belangrijk dat wij in Europa elkaar opzoeken en elkaar steeds beter leren begrijpen. Alleen dan kunnen wij samen succesvol de problemen aanpakken die onze eigen grenzen te buiten gaan. 

Die open houding vinden wij hier bij U en dat maakt dit bezoek voor ons nu al bijzonder waardevol.

Wij hopen dat dit bezoek onze band nog sterker zal maken opdat nog meer landgenoten deze markante deelstaat weten te vinden, als toerist of anderszins. En omgekeerd hopen wij dat U óns blijft opzoeken!

De geschiedenis die wij sinds de Hanzetijd delen, leeft. 
Wij voegen met ons bezoek graag een nieuw hoofdstuk toe, in de overtuiging dat er nog veel moois zal volgen.

Mag ik U vragen het glas met mij te heffen.
Op Uw gezondheid Mevrouw de minister-president en Meneer Schwesig
Op de vriendschap tussen Mecklenburg-Vorpommern en Nederland!