Toespraak van Koning Willem-Alexander, Nieuwjaarsontvangst Nederlandse gasten, Koninklijk Paleis Amsterdam

Dames en heren,

Hartelijk welkom in het Koninklijk Paleis Amsterdam!

Voor mijn vrouw, mijn moeder, mijn tante en oom en voor mij is het een groot plezier om U allen te begroeten aan het begin van het nieuwe jaar.

2020 heeft voor ons allemaal een bijzondere dimensie nu wij vieren dat wij samen 75 jaar vrij zijn. Die viering begon vorig jaar augustus in Terneuzen, en zal ons ook de komende maanden nog op een aantal momenten samenbrengen.

Ieder van U heeft zijn of haar eigen familiegeschiedenis. Eigen herinneringen of gedachten aan ouders en grootouders. Eigen ervaringen als burger van dit land.

Ieders gevoel van vrijheid heeft daardoor een eigen klank.

Maar er is ook heel veel dat wij delen. Wat betekent het om in een vrij land te leven? Wat vraagt dat nu van ons? Hoe houden we samen die vrijheid in stand? Dit zijn vragen die ons allemaal bezig houden, dit jaar meer dan ooit.

Een deel van het antwoord op die vragen ligt misschien in een andere mijlpaal die we dit jaar vieren: 75 jaar Verenigde Naties.

Onze vrijheid, onze stabiliteit en ons toekomstperspectief zijn via ontelbare draden verbonden met de wereld om ons heen. Daarom is het essentieel dat wij actief en constructief blijven als partner binnen de VN en andere internationale organisaties.

Ik weet dat velen van U daar met volle inzet aan werken. Mijn vrouw en ik zijn er trots op om ons land in het buitenland te kunnen vertegenwoordigen en zullen dat ook dit jaar weer met veel overtuiging en plezier doen. Bijvoorbeeld tijdens het Staatsbezoek aan Indonesië, in maart dit jaar.

In eigen land zal 2020 waarschijnlijk geen saai jaar worden. En dan druk ik me heel voorzichtig uit…

Het valt niet mee om de tomeloze ambities van 17,4 miljoen mensen een plek te geven op dit bescheiden stukje van de aarde. Economische ontwikkeling, ruimte om te wonen en werken, natuur, klimaat, gezondheid, veiligheid; ze zijn allemaal waardevol en belangrijk. Soms lopen we daarbij tegen grenzen aan en moeten er keuzes gemaakt worden.

Belangen kunnen botsen en daarbij lopen spanningen en emoties soms hoog op, zoals we hebben gezien.

Er zal van ons allemaal iets extra’s worden gevraagd om al die verschillende belangen met elkaar in balans te brengen en oplossingen te vinden. Maar we mogen vertrouwen hebben in onszelf en in elkaar dat dit ook lukt. Is het niet altijd de kracht geweest van Nederland dat we met elkaar in gesprek blijven en blijven luisteren naar anderen? Zolang wij daarmee doorgaan, kunnen we samen verder komen.

Ik weet dat velen van U zich hiervoor inzetten. En mocht dat nog niet het geval zijn, dan is deze Nieuwjaarsontvangst misschien een goede gelegenheid om ermee te beginnen…

Nederland is een land van praten, maar gelukkig ook een land van doen. De stad waar ze dat bij uitstek in praktijk brengen is Rotterdam. Daar bereiden ze zich voor op het Eurovisie Songfestival. Er wordt keihard gewerkt en ik weet zeker dat het een prachtig resultaat gaat opleveren. Douze points voor Rotterdam! Iedereen die erbij betrokken is: heel veel succes.

Veel succes ook voor onze sporters dit jaar. Met de Olympische Spelen en het EK Voetbal wordt het een zinderend sportjaar. Ik ben vast niet de enige die daarnaar uitkijkt.

Topsport wordt ook bedreven door een groep speciale gasten die wij vandaag in ons midden hebben. Ieder jaar verwelkomen wij vertegenwoordigers van een sector die belangrijk is voor Nederland, en dit jaar zijn dat mensen die werken in en voor het openbaar vervoer.

Alleen met de trein vervoert U samen al een miljoen reizigers per dag. En dan heb ik het nog niet over alle bussen, trams, en veerboten. U zorgt ervoor dat Nederland in beweging kan blijven. En dat op een manier die vriendelijk is voor milieu en klimaat.

Vorige maand was ik in Assen, bij het OV Bureau Groningen Drenthe, en ik was onder de indruk van de samenwerking van alle betrokken overheden en organisaties. Sinds december is het busvervoer in Groningen en Drenthe bijna geheel emissievrij, dankzij de inzet van elektrische bussen en waterstofbussen. En zo wordt er op heel veel plekken in Nederland gewerkt aan schonere mobiliteit. Fantastisch.

Ik weet dat Uw werk onder een vergrootglas ligt. Grapjes over blaadjes op de rails en vierkante wielen zijn nu eenmaal onuitroeibaar. Maar wie kijkt naar de waarderingscijfers van de reizigers, ziet een stijgende lijn door de jaren heen. U krijgt van de klant een rapportcijfer van 7,7. Een vol punt hoger dan begin deze eeuw. Welke sector kan dat zeggen?

Ik wens U een plezierige en veilige rit in 2020.

En die goede wens breid ik graag uit tot U allemaal.

Plezier en succes in Uw werk. Voorspoed en geluk thuis!

Graag wil ik het glas met U heffen.

Dat het een jaar mag zijn waarin wij samen duurzaam in beweging blijven!

Op 2020!