Toespraak van Koning Willem-Alexander ter gelegenheid van de Nederlandse nationale dag op de World Expo 2020 Dubai

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Hoogheden, excellenties, dames en heren,

Allereerst wil ik U op deze 3e november graag gelukwensen met Flag Day.
Het is voor mijn vrouw en mij een fascinerende ervaring opnieuw een bezoek te brengen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Bijna tien jaar geleden vergezelden wij mijn moeder tijdens haar Staatsbezoek aan dit land. Er zijn plekken op aarde waar je het gevoel hebt dat je in een tijdmachine stapt. Een decennium is verstreken. Maar het lijkt een kwart eeuw als ik hier om me heen kijk en de grootse ontwikkelingen zie.

Het is fijn dat Expo 2020 nu alsnog kan plaatsvinden. Iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming ervan verdient grote waardering. De eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten! 

Nederlandse ondernemers, onderzoekers, ontwerpers en bestuurders hebben reikhalzend naar deze Expo uitgezien. 

Waarom?
Op het eerste gezicht lijken Nederland en de Emiraten immers tegenpolen.
Een nat, koel land aan de Noordzee en een droge, hete Golfstaat. Wat hebben ze gemeen? 

Op deze Expo blijkt: heel veel! Wij staan voor dezelfde opgaven en zijn reisgenoten op een uitdagende weg naar de toekomst.

Onze beide landen lopen tegen grenzen aan en staan aan het begin van een onvermijdelijke transformatie. De ideeën, methoden en groeistrategieën die ons in het verleden groot en welvarend hebben gemaakt, werken niet goed meer. Ze bieden geen oplossing voor de grote thema’s van nu: klimaatverandering, een schone leefomgeving, de beschikbaarheid van voldoende zoet water, voedselzekerheid en een energievoorziening die de aarde niet uitput.

Om slechts één voorbeeld te noemen: irrigatie doet het grondwaterpeil in dit land elk jaar anderhalve meter dalen. Dat kan zo niet doorgaan. 
Ook in Nederland is groei niet langer vanzelfsprekend omdat Moeder Natuur op de rem trapt. 

Als we volgende stappen in onze ontwikkeling willen zetten, dan moet het echt anders. Intelligenter, met minder verspilling, meer samenhang en meer samenwerking.

Niemand heeft alle antwoorden. Maar Nederland hoort wel bij de pioniers die stap voor stap nieuw terrein verkennen. En dat laten we graag zien op deze Expo.

We hebben gekozen voor drie cruciale belangen in het leven van ieder mens: water, energie en voedsel. En dan niet als drie losse thema’s met elk zijn eigen oplossingen, maar organisch met elkaar verbonden. Want dat is naar onze overtuiging de essentie van een nieuwe, circulaire economie: denken in verbindingen.

Diezelfde denkwijze vinden wij ook hier in de Emiraten.

Vanmorgen zag ik daar een prachtig voorbeeld van. 
Midden in de woestijn van Abu Dhabi groeien aardbeien, tomaten en sla. 
Water, energie en voedsel in een bijna perfecte symbiose. 

Pure Harvest heet het bedrijf. Ik zag high-tech kassen waarin voedsel wordt geteeld met energie van de zon. Het watergebruik is hyperefficiënt, waardoor bijna geen drup verloren gaat. Het hele jaar door verse en gezonde producten van eigen grond. Dat is bijzonder voor een land dat negentig procent van zijn voedsel moet importeren.

Nederland is er trots op te hebben mogen bijdragen aan dit succes. Onze ondernemers en onderzoekers hebben meegeholpen en zijn nog steeds nauw betrokken. Een aantal van hen presenteert zich hier op de Expo.

Zonet hebben mijn vrouw en ik het Nederlandse paviljoen bewonderd. En ik nodig U allen van harte uit om het te gaan verkennen. Het is niet zozeer een tentoonstellingsruimte als wel een levend ecosysteem. Een biotoop waarin voedsel wordt verbouwd, water wordt geoogst en elektriciteit wordt opgewekt. 

Wilt U een verticale boerderij ontdekken? Wilt U weten hoe je water kunnen winnen uit woestijnlucht? Wilt U organische zonnepanelen aan het werk zien? Kom dan naar het Nederlandse paviljoen!

Nederlandse kennis en kunde zijn in de woestijn net zo relevant als in de polder. We blijven daarom heel graag intensief samenwerken met U allen.

Dames en heren, van hieruit zie ik het paviljoen van ons gastland, in de vorm van een valk. Daarin is een citaat te lezen van Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten.

Zijn boodschap luidt: ‘Unity is the way to strength, honor and the common good’.

Ik wens dit land, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, veel strength and honor in de toekomst. Ik hoop dat het een toekomst zal zijn die eerlijke kansen biedt aan alle tien miljoen inwoners van de federatie. Een toekomst waarin samenwerking ten dienste van ‘the common good’ centraal staat.  

En tegen U allen - deelnemers en bezoekers - zeg ik: een heel mooie en succesvolle Expo Dubai gewenst!