Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de opening van het Climate Tech Forum in Gare Maritime in Brussel, België


Sire,
Dames en heren,

Wat inspirerend om vanmorgen zoveel enthousiaste Belgen en Nederlanders bij elkaar te zien die samenwerken aan een sterke en schone economie en aan klimaattechnologie. 

Een historische stationshal in Brussel: de locatie is perfect.
Want het was vanuit deze stad dat op 5 mei 1835 de allereerste treinrit werd gemaakt op het Europese vasteland. Een rit van Brussel naar Mechelen.
Ter vergelijking: de eerste trein in Nederland vertrok pas vier jaar en vier maanden later, in september 1839, van Amsterdam naar Haarlem.
Dat feit mag ons Hollanders misschien tot enige bescheidenheid aansporen.

Het Waalse Gewest was de aandrijfstang die heel België op snelheid bracht. Mede dankzij de spoorwegen kon België zich ontwikkelen tot een industriële grootmacht. En u trok ons mee! Uw land heeft een ongelofelijk rijke traditie in ondernemerschap, innovatie en mobiliteit. Nederland boft dat u zo dichtbij ligt.

De tijd van stoom en steenkool ligt natuurlijk ver achter ons. Maar ik proef vandaag toch iets van wat die tijd kenmerkte: vooruitgangsgeloof, pioniersgeest en dadendrang.

De opgaven waar we voor staan zijn natuurlijk ánders en misschien wel complexer. 
Het gaat niet meer alleen om economische dynamiek. Het gaat óók om de noodzaak om onze economie drastisch te verduurzamen. Een omschakeling die diep ingrijpt in ons leven, misschien nog wel sterker dan bij onze voorouders die de industriële revolutie vormgaven.

Hierbij hebben wij elkaar als Europese partners nodig! Alleen samen kunnen we de levering van grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie zekerstellen en tegelijkertijd onze autonomie versterken.

En bij die enorme transformatie kijken we naar ú. 
U stippelt mede het spoor uit naar een duurzame toekomst.

Sommigen van u houden zich bezig met groene waterstof. België en Nederland hebben - samen met Denemarken en Duitsland - grote plannen om groene waterstof op te wekken met windkracht op de Noordzee. In beginsel super kansrijk, maar het vereist héél veel strategisch, organisatorisch en technologisch vernuft.

Anderen onder u werken aan een klimaatneutrale bouwsector. Nog steeds hebben bouwmaterialen een flink aandeel in de CO2-uitstoot. België en Nederland kunnen samen laten zien dat het ook ánders kan.

Datzelfde geldt voor de noodzakelijke verduurzaming van de landbouw. In onze beide landen is dit buitengewoon urgent. Sterker nog; het is een voorwaarde voor verdere ontwikkeling überhaupt. Goed om hier zoveel experts te ontmoeten die zich daarop richten.

En ik wil zeker niet degenen onder u vergeten die zich bezighouden met schone mobiliteit. De stoomtreinen van 1835 waren een fier symbool van de vooruitgang, maar vies waren ze wel. 

Tegenwoordig geldt de trein juist als een van de minst vervuilende vervoermiddelen. Een voorbeeld van wat innovatie in de mobiliteitssector kan doen. We hebben u hard nodig, ook bij de doorbraak van elektrisch rijden.

Ik ben er trots op dat Belgische en Nederlandse ondernemers, ingenieurs en bestuurders elkaar zo goed weten te vinden. Niet alleen hier in het Gare Maritime, maar op duizenden plekken. Blijf samen dat duurzame spoor volgen en hou die trein in beweging! Heel veel succes!