Toespraak van Koning Willem-Alexander op de netwerkreceptie in Governor’s Mansion, Albany, Verenigde Staten

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Governor Hochul, dames en heren,

Wat fijn om deze bijzondere dag in Albany met u allen af te sluiten op deze iconische plek. Sinds 1877 is dit de officiële residentie van de gouverneurs van New York, en sinds drie jaar is het úw thuisbasis, governor Hochul, als eerste vrouw in dit ambt. 

Naar verluidt is de ‘Princess Room’ in dit gebouw gewijd aan mijn moeder, ‘Beatrix’. Nog een extra reden om ons hier thuis te voelen.

400 jaar zijn verstreken sinds de Nederlanders hier ‘Fort Oranje’ bouwden. Het startpunt van wat later zou uitgroeien tot deze prachtige stad. We zijn ons altijd met elkaar verbonden blijven voelen. Een verwantschap die ook hier vanavond in dit gezelschap voelbaar is.

Mijn vrouw en ik komen regelmatig in New York State. Maar we hebben niet altijd de gelegenheid om binnen één bezoek zoveel verschillende mensen te ontmoeten en zoveel verschillende onderwerpen uit te diepen. Vandaag spraken we bijvoorbeeld met jongeren uit deze stad over hun zorgen over klimaatverandering en hun blik op de toekomst. Maar ook met ondernemers en wetenschappers over nanotechnologie en semiconductors. 

Hoe meer mensen we spreken en hoe meer verschillende perspectieven we horen, hoe duidelijker het wordt dat al die verhalen samenhangen. Een vrije, open samenleving waarin plaats is voor iedereen, een sterke, innovatieve economie en een duurzame, gezonde toekomst zijn allemaal afhankelijk van elkaar. 

Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar hier ontmoeten, in het Governor’s Mansion. Laten we onze verhalen met elkaar delen. Juist door de speciale verwantschap tussen New York State en Nederland, kunnen we samen vér komen. 

Dank u wel voor uw inbreng!