Toespraak van Koning Willem-Alexander bij het innovatie en semicon netwerkevent bedrijfsleven, Albany, Verenigde Staten

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Governor Hochul, dames en heren,

Voor ons voelt dit een beetje als thuiskomen, want de can do-mentaliteit hier bij NY Creates doet ons sterk denken aan ons eigen land. 

Het is fascinerend om te zien hoe u hier in Albany een vruchtbaar ecosysteem heeft ontwikkeld voor grensverleggende innovaties. Albany is zonder twijfel een van de belangrijkste technologische centra, niet alleen in de VS, maar wereldwijd. Dat is het resultaat van vele tientallen jaren van hard werken. Maar het is vooral het resultaat van samenwerking. Van het samenbrengen van de knapste koppen, de beste faciliteiten en de meest gedurfde ideeën.

In Nederland zie je dezelfde dynamiek, gedreven door dezelfde verbindingen tussen grote bedrijven, startups en onderzoeksinstellingen. 

De kracht zit in de verbinding. Daarom is het fantastisch dat deze twee prominente centra voor nanotechnologie en semiconductors hun onderlinge verbinding verder willen versterken. 

De Verenigde Staten en Nederland zijn een perfect match. Al vele jaren! Niet iedereen is zich ervan bewust dat Nederland de op een na grootste investeerder is in de VS. Alleen al hier in New York State is de handels- en investeringsrelatie met Nederland goed voor 57.000 banen. 

Maar het gaat om veel méér dan economie. Het gaat ook om het vinden van antwoorden op de grote vraagstukken van onze tijd, zoals klimaatverandering, de omschakeling naar duurzame energie en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.

Om al die redenen is onze samenwerking van belang. Ik wens u daarbij heel veel succes!