Prins van Oranje 'Veel voortgang geboekt met Jaar van Sanitatie, maar we zijn er nog niet'

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje vertelt in deze video over het afgelopen Jaar van Sanitatie. De Prins kijkt terug op de successen, maar vertelt ook dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van schoon drinkwater en sanitatie. De Prins was vandaag als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties aanwezig bij de Nederlandse afsluiting van het Jaar van Sanitatie in Amsterdam.

Prins van Oranje 'Veel voortgang geboekt met Jaar van Sanitatie, maar we zijn er nog niet'

Koninklijke Hoogheid, u bent hier vandaag bij de Nederlandse afsluitingvan het jaar van sanitatie, het jaar is voorbij, zijn de problemen ook voorbij?

Z.K.H. de Prins van Oranje:
Nee, als de problemen in een jaar voorbij zouden zijn dan heb je meestal niet een internationaal jaar voor iets. Maar het probleem wordt nu onderkend, en we hebben het echt op de agenda gezet en dat is reden om een feestje te vieren maar vooral ook stil te staan bij wat je daarna echt nog moet gaan doen om het probleem op te lossen.

Voice-over:
Welke rol kan een land als Nederland daarbij spelen?

Z.K.H. de Prins van Oranje:
Nederland speelt een hele grote rol.
Allereerst proberen we vanuit ontwikkelingssamenwerking 50 miljoen mensen te voorzien van water en sanitaire voorzieningen in het kader van de millenniumontwikkelingdoelstellingen.
Als je ziet wat wij op kennisgebied aan instituten hebben die echt heel veel bijdragen, wereldwijd, op het gebied van water en sanitatie dan spelen wij een veel grotere rol dan ons kleine landje zou doen vermoeden.

Voice-over:
Nu bent u zelf ook heel actief geweest het afgelopen jaar, hoe kijkt u op het afgelopen jaar terug en wat was uw rol?

Z.K.H. de Prins van Oranje:
Ik ben als voorzitter van de adviesraad van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties heel actief geweest maar kon dat alleen maar doen dankzij een zeer efficiente adviesraad met topmensen daarin die met mij meegewerkt hebben om wereldwijd dit probleem op de agenda te zetten, dus zowel bij de Afrikaanse unie als bij de G8, bij de Verenigde Naties, overal zijn we aan het woord geweest en overal hebben we mensen bewust kunnen maken van het probleem dat door gebrek aan sanitatie dagelijks 7.500 mensen sterven en dat 2,5 miljard mensen op deze wereld gewoon geen kans hebben op een waardig en gezond bestaan en daarmee zich kunnen ontwikkelen omdat het gewoon moeilijk is om zonder sanitatie uberhaubt een stap verder te zetten.

Voice-over:
Wordt er voortgang geboekt?

Z.K.H. de Prins van Oranje:
Er wordt heel veel voortgang geboekt, op het gebied van drinkwater gaan we waarschijnlijk de millenniumdoelstelling halen, op het gebied van sanitatie nog niet. Zoals het er nu uit ziet.
Maar er wordt heel veel gedaan, het besef is er. Sommige grote landen gaan het wel halen, bijvoorbeeld India, bijvoorbeeld China. Dus al met al gebeurt er heel erg veel. Helaas worden we ook ingehaald door bevolkingsgroei die bijna sneller gaat dan wij die systemen aan kunnen leggen, daarmee haal je dus niet echt je doel maar er wordt wel ontzettend veel gedaan om die mensen te helpen die het het hardst nodig hebben.