Ongekende modernisering in de Golfregio

Architect Rem Koolhaas is in Dubai waar hij vertelt over de metamorfose die de Golfregio momenteel ondergaat. De Prins van Oranje, Prinses Máxima en staatssecretaris Heemskerk bezoeken van 18 tot en met 20 januari 2009 de Verenigde Arabische Emiraten.

Ongekende modernisering in de Golfregio

Voice-over:

Tijdens de economische missie naar de Golfregio hebben prins Willem-Alexander, prinses Maxima en staatssecretaris Heemskerk een bezoek gebracht aan Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

De Golfregio ontwikkelt zich snel. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de palmeilanden even verderop voor de kust van Dubai. De stad Abu Dhabi staat een metamorfose

te wachten.

De denktank van de Nederlandse architekt Rem Koolhaas speelt hierbij een belangrijke rol. Eerder beschreef hij de ontwikkelingen in de Golf in de zogenaamde Al Manakh, inmiddels een standaardwerk onder architecten en ontwikkelaars. Abu Dhabi sponsort nu de tweede editie hiervan.

Rem Koolhaas:

Wat hier gebeurt is misschien de meest radicale, snelle modernisering die de wereld ooit gezien heeft en dat lijkt van buitenaf een soort homogeen systeem, maar wat we in

de eerste Al Manakh geconstateerd hebben is dat als je naar Qatar, Dubai en Abu Dhabi kijkt, het totaal verschillende eenheden zijn met verschillende stijlen en sympathieën, maar ook hele verschillende mentaliteiten over hoe ze zichzelf veranderen.

Interviewer:

Zijn deze ervaringen die hier opgedaan worden toe te passen in andere steden en werelddelen eventueel?

Rem Koolhaas:

Er is een enorme export van de modellen die hier ontwikkeld worden naar islamitische landen, naar Pakistan, naar India, Maleisie, naar Tunis, Libie en Marokko. Dus dat is een van onze redenen waarom we willen begrijpen wat hier gebeurt, omdat er op enorme schaal wordt geëxporteerd.

Voice-over:

De tweede editie van Al Manakh zal begin 2010 verschijnen.