Koninklijk Paleis Amsterdam weer in alle pracht en praal te bezichtigen

De Koningin heeft zaterdag 13 juni het Koninklijk Paleis Amsterdam geopend na een grondige renovatie en gedeeltelijke restauratie van het interieur. Vanaf zondag 14 juni is het paleis open voor het publiek. De komende jaren wordt het paleis weer gebruikt voor evenementen. Het paleis is door het Rijk bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld. Het wordt onder meer gebruikt voor officiële ontvangsten. Ook vinden er jaarlijks de uitreiking van de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer, de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en de Prins Claus Prijs plaats. Als er geen ontvangsten plaatsvinden, wordt het gebouw opengesteld voor publiek. Na de renovatie van de buitengevel wordt het paleis ook weer gebruikt voor staatsbezoeken.

Koninklijk Paleis Amsterdam weer in alle pracht en praal te bezichtigen

Voice-over:

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam is heropend. Koningin Beatrix en Prinses Margriet waren aanwezig bij de officiële opening en kregen een rondleiding. Het Paleis is grondig gerenoveerd en voor een deel gerestaureerd.

Hein van Rossum:

We zijn ruim 3,5 jaar bezig geweest. We zijn begonnen met de asbestsanering. Dat was eigenlijk de aanleiding voor het project. Verder hebben we de afgeschreven gebouwonderdelen vervangen, zoals de installaties. Hebben we het gebouw functioneel opgewaardeerd.

En er is ook gelukkig nog geld beschikbaar geweest voor de restauratie van een aantal meubelen, kroonluchters, schoorsteenmantels en schilderingen, die zijn weer voor iedereen te zien.

Voice-over:

Zijn er ook nieuwe dingen te zien?

Hein van Rossum:

We hebben een aantal ontdekkingen gedaan tijdens de restauratie.

Zo zijn de kroonluchters die voor het grootste deel op zolder lagen sinds de restauratie in de jaren zestig die zijn weer teruggevonden.

Die zijn weer in elkaar gezet, zorgvuldig gerestaureerd en die zijn nou weer in volle glorie in de zalen te bewonderen.

Daarnaast zijn er ook nog historische ontdekkingen gedaan.

Zo is in het voormalige Secretarye kamer een aantal muurkasten ontdekt uit de zeventiende eeuw waarvan een nog met de originele zeventiende eeuwse deurtjes met de originele zeventiende eeuwse afwerklaag. Dat is echt uniek. Hier kan je dus zien hoe een gebouw in de zeventiende eeuw eruit zag.

En de informatie die je over de kleur van die deurtjes die hebben we ook gebruik om een aantal plafonds weer in de oude staat terug te brengen.

Voice-over:

De komende jaren zal het Paleis weer gebruik worden voor evenementen.

Dat kan zijn voor staatsbezoeken, nieuwjaarsrecepties of andere officiële ontvangsten.

Ook vinden hier jaarlijks verschillende prijsuitreikingen plaats.

Maar als er geen bijzonderheden zijn dan is het Paleis open voor het publiek.

Hein van Rossum:

Voordat we met het project begonnen waren er zo'n honderdduizend bezoekers per jaar. We verwachten eigenlijk nu nog meer bezoekers en die kunnen dan genieten van gerestaureerde meubelen die teruggebracht zijn, kroonluchters die weer van zolder gehaald zijn, gerestaureerd en weer hangen in de oorspronkelijke zalen.

De schilderingen in de galerij van de Burgerzaal zijn gerestaureerd en kunnen weer in volle glorie worden bewonderd. Dus het is zeker aan te raden om een keer een kijkje te gaan nemen.

Voice-over:

Informatie over de geschiedenis van het Paleis of over de openingstijden is te vinden op www.paleisamsterdam.nl