De Prinses van Oranje

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, is de eerste in de lijn van troonopvolging. De Prinses van Oranje is op 7 december 2003 in Den Haag geboren. Ze is het eerste kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Vergroot afbeelding Portret van de Prinses van Oranje.
Beeld: ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
Paleis Noordeinde, december 2022: Portret van de Prinses van Oranje.

Sinds de inhuldiging van haar vader als Koning op 30 april 2013 heeft Prinses Catharina-Amalia de titel Prinses van Oranje. Deze titel is voorbehouden aan de troonopvolger van de Koning(in) en wordt zonder voornaam gebruikt. De Prinses heeft ook haar beide andere titels behouden.

Geboorte en jeugd

Bij haar geboorte kreeg Prinses Catharina-Amalia de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Op 12 juni 2004 werd de Prinses door dominee C.A. ter Linden gedoopt in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. Haar doopgetuigen waren Prins Constantijn, Kroonprinses Victoria van Zweden, mr. H.D. Tjeenk Willink, Samantha Deane, Martín Zorreguieta en Marc ter Haar.

Haar jeugd bracht zij grotendeels door op de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en haar twee zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
Vanaf september 2022 woont en studeert de Prinses in Amsterdam.
In haar vrije tijd houdt de Prinses van Oranje zich bezig met paardrijden, tennis en zingen.

Studie

Prinses Catharina-Amalia volgde vanaf 2007 het basisonderwijs op de Bloemcampschool in Wassenaar. Ze bezocht vanaf 2015 het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Als buitenschoolse activiteiten had ze zitting in de leerlingenraad, was ze leerlingbemiddelaar en nam ze deel aan de VN-simulaties MUNISH en THIMUN Conference in Den Haag. In 2021 slaagde de Prinses van Oranje cum laude voor het eindexamen vwo gymnasium. Vervolgens had de Prinses een tussenjaar waarin zij onder meer stage liep bij het Oranje Fonds en vrijwilligerswerk deed bij verschillende organisaties. Sinds september 2022 studeert de Prinses Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam.

Werkzaamheden

De Prinses van Oranje richt zich voorlopig op haar studie aan de universiteit. Als haar studie het toelaat zal ze in haar functie van Prinses van Oranje deelnemen aan Prinsjesdag en bezoeken en ontvangsten die bijdragen aan haar toekomstige rol als staatshoofd. Dit geldt ook voor haar aanwezigheid bij Koningsdag en de fotosessies met het Koninklijk gezin.

Functies

De Prinses van Oranje heeft, sinds haar achttiende verjaardag, van rechtswege zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering.