Huwelijk en gezin Prins Friso

Prins Friso trad op 24 april 2004 in het huwelijk met Mabel Wisse Smit. Het huwelijk werd ingezegend in de Oude Kerk te Delft.

Toestemmingswet

De regering besloot, overeenkomstig de wens van het paar, geen toestemmingswet voor het huwelijk in te dienen bij de Staten-Generaal. Prins Friso was sindsdien geen lid meer van het Koninklijk Huis en kwam daardoor niet meer in aanmerking voor troonopvolging.

Titel Prins Friso

Friso werd geboren als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.

Volgens de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis (uit 2002) had Prins Friso na zijn huwelijk niet langer de titel Prins der Nederlanden. Wel behield hij volgens het Koninklijk Besluit van 19 maart 2004 de persoonlijke titel Prins van Oranje-Nassau met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Aan hem werd bij hetzelfde besluit de erfelijke titel Graaf verleend en werd zijn familienaam vastgesteld als 'Van Oranje-Nassau van Amsberg'. Zijn dochters zijn daarom Gravin van Oranje-Nassau van Amsberg.

Dochters

Prins Friso en Prinses Mabel kregen twee kinderen. Op 26 maart 2005 werd Luana, voluit Emma Luana Ninette Sophie, geboren en op 18 juni 2006 Zaria, voluit Joanna Zaria Nicoline Milou. Het gezin woonde in Londen, Verenigd Koninkrijk.